Кредитна задужења општине Источно Ново Сарајево за изградњу базена и реконструкцију водоводне мреже

29.08.2023. 12:33
0
ИЗВОР: katera.news

Редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево, 25. по реду, одржана је данас, а пред оборницима нашло се 17 тачака дневног реда.

Већина тачака односила се на приједлог одлука о начину и условима продаје земљишта својини јединице локалне самоуправе. Ове тачке усвојене су са 11 гласова, док су два одборника, из опозиције, била суздржана.

Тачке које су свакако привукле највише пажње и донијеле највише дискусије су оне  које се тичу кредитног задужења за реконструкцију водоводне мреже и изградњу базена у овој локалној заједници.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић објаснио је да се кредитно задужења за реконструкцију водоводне мреже односи на реконструкцију и модернизацију филтерског постројења, објекта направљеног прије педесетак година.

- Израда идејног рјешења почела је 2014. године, а износ средстава за реконструкцију је 2.2 милиона евра. Након тога ушли смо са Свјетском банком у кредитни аранжман на 32 године, а њен услов је да грејс период иде на седам година  Када смо потписали уговор 2021. године, каматна стопа је била 1 одсто. Међутим, због поремећаја на тржишту, каматна стопа је сад 4.85 одсто – рекао је Катић.

Слика

Фото: katera.news

Према његовим ријечима, други кредиту је у износу од 4 милиона КМ за изградњу комплекса базена у Источном Новом Сарајеву. Како каже, општина Источно Ново Сарајево је већ расписала јавну набавку за израду пројектне документације за изградњу отворених и затворених базена.

- Прво што ћемо урадити је комплкс отворених базена. Пројекција по идејном пројекту је да ће овај комплекс коштати 4 милиона КМ, а тачан износ колико ће коштати показаће јавна набавка. Уговор је са одабраним извођачем за пројектну документацију потписан, те очекујемо да ћемо за отприлике мјесец дана имати у потпуности завршен пројекат – рекао је он, те додао да ће тек по потписивању уговора бити познат рок изградње базена.

Шеф клуба Српске демократске странке Натко Суџука нагласио је да он, као ни одборници СДС-а у општини Источно Ново Сарајево нису против капиталних пројеката у овој локалној заједници, али да нису за за овакве кредите и одређен начин отплате.

- Сматрамо да ово није у реду, задужујемо се  за генерације које долазе иза нас. Нисмо за такав начин кредитног задужења. С обзиром на то да се стално хвалимо огромним новцима који долазе из Владе Републике Српске, зашто нам онда Влада не направи базен – навео је Суџука.

Слика

Фото: katera.news

Одборник Српске демократксе странке Босиљка Дуњић истакла је да одборници ове странке нису гласали за „дужничко ропство које ће трајати 32 године“.

- Овим кредитима, општина ће се задужити 8 400 000 КМ, а грађани ове општине ће морати да врате дуг од 13 870 00 КМ. Отплата кредита ће трајати од 2033. до 2055. године, а до тада траје грејс период, а тада имамо камату од милион и по – рекла је она.

Дуњићева је сагласна са Суџуком да одборници СДС-а у општини Источно Ново Сарајево нису против капиталних пројеката у овој локалној заједници, али да захтијевају финансијску транспарентност и одговорност.

Коментари 0
Повезане вијести
Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи? Катић најавио могућност оснивања Дома здравља у Источној Илиџи?
Усвојен буџет за наредну годину од 27.706.000 КМ Усвојен буџет за наредну годину од 27.706.000 КМ
Акумулирана средства од потрошача са Источне Илиџе иду за реконструкцију водоводне мреже на подручју ове општине Акумулирана средства од потрошача са Источне Илиџе иду за реконструкцију водоводне мреже н...
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 4m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    3h 2m
    6
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    11h 28m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    9h 43m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    11h 22m
    0