Kreditna zaduženja opštine Istočno Novo Sarajevo za izgradnju bazena i rekonstrukciju vodovodne mreže

29.08.2023. 12:33
0
IZVOR: katera.news

Redovna sjednica Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, 25. po redu, održana je danas, a pred obornicima našlo se 17 tačaka dnevnog reda.

Većina tačaka odnosila se na prijedlog odluka o načinu i uslovima prodaje zemljišta svojini jedinice lokalne samouprave. Ove tačke usvojene su sa 11 glasova, dok su dva odbornika, iz opozicije, bila suzdržana.

Tačke koje su svakako privukle najviše pažnje i donijele najviše diskusije su one  koje se tiču kreditnog zaduženja za rekonstrukciju vodovodne mreže i izgradnju bazena u ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić objasnio je da se kreditno zaduženja za rekonstrukciju vodovodne mreže odnosi na rekonstrukciju i modernizaciju filterskog postrojenja, objekta napravljenog prije pedesetak godina.

- Izrada idejnog rješenja počela je 2014. godine, a iznos sredstava za rekonstrukciju je 2.2 miliona evra. Nakon toga ušli smo sa Svjetskom bankom u kreditni aranžman na 32 godine, a njen uslov je da grejs period ide na sedam godina  Kada smo potpisali ugovor 2021. godine, kamatna stopa je bila 1 odsto. Međutim, zbog poremećaja na tržištu, kamatna stopa je sad 4.85 odsto – rekao je Katić.

Slika

Foto: katera.news

Prema njegovim riječima, drugi kreditu je u iznosu od 4 miliona KM za izgradnju kompleksa bazena u Istočnom Novom Sarajevu. Kako kaže, opština Istočno Novo Sarajevo je već raspisala javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za izgradnju otvorenih i zatvorenih bazena.

- Prvo što ćemo uraditi je komplks otvorenih bazena. Projekcija po idejnom projektu je da će ovaj kompleks koštati 4 miliona KM, a tačan iznos koliko će koštati pokazaće javna nabavka. Ugovor je sa odabranim izvođačem za projektnu dokumentaciju potpisan, te očekujemo da ćemo za otprilike mjesec dana imati u potpunosti završen projekat – rekao je on, te dodao da će tek po potpisivanju ugovora biti poznat rok izgradnje bazena.

Šef kluba Srpske demokratske stranke Natko Sudžuka naglasio je da on, kao ni odbornici SDS-a u opštini Istočno Novo Sarajevo nisu protiv kapitalnih projekata u ovoj lokalnoj zajednici, ali da nisu za za ovakve kredite i određen način otplate.

- Smatramo da ovo nije u redu, zadužujemo se  za generacije koje dolaze iza nas. Nismo za takav način kreditnog zaduženja. S obzirom na to da se stalno hvalimo ogromnim novcima koji dolaze iz Vlade Republike Srpske, zašto nam onda Vlada ne napravi bazen – naveo je Sudžuka.

Slika

Foto: katera.news

Odbornik Srpske demokratkse stranke Bosiljka Dunjić istakla je da odbornici ove stranke nisu glasali za „dužničko ropstvo koje će trajati 32 godine“.

- Ovim kreditima, opština će se zadužiti 8 400 000 KM, a građani ove opštine će morati da vrate dug od 13 870 00 KM. Otplata kredita će trajati od 2033. do 2055. godine, a do tada traje grejs period, a tada imamo kamatu od milion i po – rekla je ona.

Dunjićeva je saglasna sa Sudžukom da odbornici SDS-a u opštini Istočno Novo Sarajevo nisu protiv kapitalnih projekata u ovoj lokalnoj zajednici, ali da zahtijevaju finansijsku transparentnost i odgovornost.

Komentari 0
Povezane vijesti
Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži? Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži?
Usvojen budžet za narednu godinu od 27.706.000 KM Usvojen budžet za narednu godinu od 27.706.000 KM
Akumulirana sredstva od potrošača sa Istočne Ilidže idu za rekonstrukciju vodovodne mreže na području ove opštine Akumulirana sredstva od potrošača sa Istočne Ilidže idu za rekonstrukciju vodovodne mreže n...
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    17h 54m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    18h 1m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    14h 43m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    9h 21m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    9h 53m
    0