Кристијан Шмит наметнуо одлуку о финансирању избора

07.06.2022. 17:01
0
ИЗВОР: glassrpske.com

 Кристијан Шмит наметнуо је данас одлуку о финансирању општих избора који ће се одржати у БиХ.

У Сарајеву се данас одржава и дводневна сједница Савјета за примјену мира (ПИК) на којој се Шмит, према наводима медија у ФБиХ највјероватније консултовао са чланицама о овом проблему те одлучио да искористи Бонска овлашћења.

Обраћајући се медијима Шмит је казао да је донио одлуку да  Централној изборној комисији (ЦИК) буде пребачено  12,5 милиона КМ. Одлука ступа на снагу од тренутка објаве на службеној страници ОХР-а.

- Примио сам к знању одлуку коју је донио Савјет министара, а која се чини као корак у правом смјеру. Након сто сам је провјерио закључио сам да није довољно добра. Након сто сам прикупио детаљне информације са Министарством финансија сасвим ми је јасно да средства нису довољна. Будући да финансирање избора још увијек није обезбијеђено, потребно је омогућити да се одрже на вријеме. Овом одлуком налажем сљедеће - ЦИК ће добити износ од 12,5 милиона који је одређен за припрему и одржавање избора  -навео је Шмит.

Додао је да се његовом одлуком правоснажно мијења одлука Савјета министара и обезбјеђују средства за аутоматско и привремено финансирање избора.

- Морам рећи да нисам задовољан што сам морао донијети ову одлуку и при томе узимам у обзир опредијељеност људи да се спроведу избори. Морам рећи да то није добро јер показује да одговорни политичари нису били у стању осигурати финансирање избора. И да појасним, ово није одлука која се тиче самог Изборног закона, знам да се на томе пуно ради. Исто тако апелујем на све да избори нису донација странака већ право градњама да изразе свој став - рекао је Шмит.

Савјет министара је на јучерашњој сједници одобрио одлуку о финансирању општих избора 2022. године у БиХ којом се ЦИК-у БиХ за спровођење избора посуђује 9,7 милиона КМ од Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ , односно од прихода за ГСМ лиценце.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ! Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!
Судски процес Додику и Лукићу почиње 16. октобра Судски процес Додику и Лукићу почиње 16. октобра
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    8h 22m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    3h 48m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    3h 58m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    4h 3m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    10h 42m
    0