Kristijan Šmit nametnuo odluku o finansiranju izbora

07.06.2022. 17:01
0
IZVOR: glassrpske.com

 Kristijan Šmit nametnuo je danas odluku o finansiranju opštih izbora koji će se održati u BiH.

U Sarajevu se danas održava i dvodnevna sjednica Savjeta za primjenu mira (PIK) na kojoj se Šmit, prema navodima medija u FBiH najvjerovatnije konsultovao sa članicama o ovom problemu te odlučio da iskoristi Bonska ovlašćenja.

Obraćajući se medijima Šmit je kazao da je donio odluku da  Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) bude prebačeno  12,5 miliona KM. Odluka stupa na snagu od trenutka objave na službenoj stranici OHR-a.

- Primio sam k znanju odluku koju je donio Savjet ministara, a koja se čini kao korak u pravom smjeru. Nakon sto sam je provjerio zaključio sam da nije dovoljno dobra. Nakon sto sam prikupio detaljne informacije sa Ministarstvom finansija sasvim mi je jasno da sredstva nisu dovoljna. Budući da finansiranje izbora još uvijek nije obezbijeđeno, potrebno je omogućiti da se održe na vrijeme. Ovom odlukom nalažem sljedeće - CIK će dobiti iznos od 12,5 miliona koji je određen za pripremu i održavanje izbora  -naveo je Šmit.

Dodao je da se njegovom odlukom pravosnažno mijenja odluka Savjeta ministara i obezbjeđuju sredstva za automatsko i privremeno finansiranje izbora.

- Moram reći da nisam zadovoljan što sam morao donijeti ovu odluku i pri tome uzimam u obzir opredijeljenost ljudi da se sprovedu izbori. Moram reći da to nije dobro jer pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju osigurati finansiranje izbora. I da pojasnim, ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, znam da se na tome puno radi. Isto tako apelujem na sve da izbori nisu donacija stranaka već pravo gradnjama da izraze svoj stav - rekao je Šmit.

Savjet ministara je na jučerašnjoj sjednici odobrio odluku o finansiranju opštih izbora 2022. godine u BiH kojom se CIK-u BiH za sprovođenje izbora posuđuje 9,7 miliona KM od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH , odnosno od prihoda za GSM licence.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Dodik dao rok od sedam dana da se poništi Šmitov zakon i najavio reakcije Dodik dao rok od sedam dana da se poništi Šmitov zakon i najavio reakcije
Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH! Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH!
Sudski proces Dodiku i Lukiću počinje 16. oktobra Sudski proces Dodiku i Lukiću počinje 16. oktobra
Najčitanije
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    14h 31m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    22h 6m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    12h 53m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    15h 7m
    2
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    20h 4m
    0