"Крст-ић" - филм о егзодусу сарајевских Срба

01.06.2023. 10:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Филм из Републике Српске "Крст-ић", режисера Драгана Елчића и сценаристе Радета Симовића, освојио је 2. јуна 1996. године прву награду у категорији документарних остварења на Петом међународном фестивалу "Златни витез" у Минску.

Продуцент филма био је "Срна-фест" са Пала.

Филм се бави егзодусом сарајевских Срба, који су, након што је град политичким путем предат ратној муслиманској влади у Сарајеву, морали да напусте своје куће и станове и крену у неизвјесност.

Одлазећи, Срби су преносили и посмртне остатке најмилијих да би их сахранили на новим гробљима у мјестима гдје ће наставити своје животе.

Био је то доказ потпуног одласка једног народа са простора на којима је живио вијековима.

Аутор филма Драган Елчић редовни је професор Академије уметности у Београду, а рођен је у Сарајеву.

Режирао је више од 300 документарних и краткометражних филмова, различите документарне емисије, дугометражни играни филм, те драме и филмове за телевизију.

Елчић је режирао документарни филм "Радован - повик иза зидова тамнице", затим "Мучни терет подметнуте кривице", који се бави случајем генерала Новака Ђукића, документарни Филм "Милица", причу о свакодневици осмогодишње Милице Ђорђевић, јединог српског дјетета у Призрену, те филм "Крст-ић".

Коментари 0
Повезане вијести
Зарада од филма о доктору Лазићу биће дата за лијечење дјеце у Србији и Српској Зарада од филма о доктору Лазићу биће дата за лијечење дјеце у Србији и Српској
Сутра 30 година од некажњеног масакра над Србима код Дрниша Сутра 30 година од некажњеног масакра над Србима код Дрниша
Навршиле се 32 године од убиства 15 српских цивила из цапрашких села Навршиле се 32 године од убиства 15 српских цивила из цапрашких села
Најчитаније
 • Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
  19h 47m
  0
 • Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
  21h 38m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  23h 10m
  3
 • Најава прекида водоснабдијевања за сутра
  14h 49m
  0
 • Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
  16h 30m
  4