"Krst-ić" - film o egzodusu sarajevskih Srba

01.06.2023. 10:00
0
IZVOR: srna.rs

Film iz Republike Srpske "Krst-ić", režisera Dragana Elčića i scenariste Radeta Simovića, osvojio je 2. juna 1996. godine prvu nagradu u kategoriji dokumentarnih ostvarenja na Petom međunarodnom festivalu "Zlatni vitez" u Minsku.

Producent filma bio je "Srna-fest" sa Pala.

Film se bavi egzodusom sarajevskih Srba, koji su, nakon što je grad političkim putem predat ratnoj muslimanskoj vladi u Sarajevu, morali da napuste svoje kuće i stanove i krenu u neizvjesnost.

Odlazeći, Srbi su prenosili i posmrtne ostatke najmilijih da bi ih sahranili na novim grobljima u mjestima gdje će nastaviti svoje živote.

Bio je to dokaz potpunog odlaska jednog naroda sa prostora na kojima je živio vijekovima.

Autor filma Dragan Elčić redovni je profesor Akademije umetnosti u Beogradu, a rođen je u Sarajevu.

Režirao je više od 300 dokumentarnih i kratkometražnih filmova, različite dokumentarne emisije, dugometražni igrani film, te drame i filmove za televiziju.

Elčić je režirao dokumentarni film "Radovan - povik iza zidova tamnice", zatim "Mučni teret podmetnute krivice", koji se bavi slučajem generala Novaka Đukića, dokumentarni Film "Milica", priču o svakodnevici osmogodišnje Milice Đorđević, jedinog srpskog djeteta u Prizrenu, te film "Krst-ić".

Komentari 0
Povezane vijesti
Zarada od filma o doktoru Laziću biće data za liječenje djece u Srbiji i Srpskoj Zarada od filma o doktoru Laziću biće data za liječenje djece u Srbiji i Srpskoj
Sutra 30 godina od nekažnjenog masakra nad Srbima kod Drniša Sutra 30 godina od nekažnjenog masakra nad Srbima kod Drniša
Navršile se 32 godine od ubistva 15 srpskih civila iz capraških sela Navršile se 32 godine od ubistva 15 srpskih civila iz capraških sela
Najčitanije
 • Prijavljen muškarac iz Han Pijeska zbog klevete na „Fejsbuku“
  11h 54m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi na Ravnoj Romaniji teško povrijeđen vozač
  13h 27m
  0
 • Miloš Crnjanski - najpoetičniji srpski pisac, autor "Seoba"
  14h 34m
  0
 • Reakcija OBO „Ilidžanski borac“ na objavu Adnana Rondića
  9h 31m
  0
 • Osumnjičeni da su krali meso sa stočnog groblja pa ga prodavali
  10h 2m
  0