"Krst-ić" - film o egzodusu sarajevskih Srba

01.06.2023. 10:00
0
IZVOR: srna.rs

Film iz Republike Srpske "Krst-ić", režisera Dragana Elčića i scenariste Radeta Simovića, osvojio je 2. juna 1996. godine prvu nagradu u kategoriji dokumentarnih ostvarenja na Petom međunarodnom festivalu "Zlatni vitez" u Minsku.

Producent filma bio je "Srna-fest" sa Pala.

Film se bavi egzodusom sarajevskih Srba, koji su, nakon što je grad političkim putem predat ratnoj muslimanskoj vladi u Sarajevu, morali da napuste svoje kuće i stanove i krenu u neizvjesnost.

Odlazeći, Srbi su prenosili i posmrtne ostatke najmilijih da bi ih sahranili na novim grobljima u mjestima gdje će nastaviti svoje živote.

Bio je to dokaz potpunog odlaska jednog naroda sa prostora na kojima je živio vijekovima.

Autor filma Dragan Elčić redovni je profesor Akademije umetnosti u Beogradu, a rođen je u Sarajevu.

Režirao je više od 300 dokumentarnih i kratkometražnih filmova, različite dokumentarne emisije, dugometražni igrani film, te drame i filmove za televiziju.

Elčić je režirao dokumentarni film "Radovan - povik iza zidova tamnice", zatim "Mučni teret podmetnute krivice", koji se bavi slučajem generala Novaka Đukića, dokumentarni Film "Milica", priču o svakodnevici osmogodišnje Milice Đorđević, jedinog srpskog djeteta u Prizrenu, te film "Krst-ić".

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću
Najčitanije
 • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
  22h 24m
  0
 • „Dom invest“ gradi dom za vas
  19h 53m
  0
 • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
  14h 7m
  0
 • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
  19h 11m
  1
 • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
  10h 19m
  0