Крвави сукоб на улицама Париза

24.12.2022. 19:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Паризу су данас избили озбиљни сукоби између полиције и припадника курдске заједнице због убиства тројице Курда.

Неколико аутомобила је преврнуто у близини Трга Републике, гдје се традиционално одржавају демонстрације, пренио је Ројтерс.

Сукоби су избили када су неки демонстранти напустили трг и гађали полицију која је одговорила сузавцем.

Наоружани нападач је јуче убио тројицу Курда у Курдском културном центру и оближњем кафићу у прометном дијелу Париза, у 10 арондисману, у тренутку када се курдска заједница спремала да обиљежи 10. годишњицу неразјашњеног убиства три активисткиње.

Полиција је потом ухапсила 69-годишњег осумњиченог нападача за кога власти наводе да је недавно пуштен из притвора гдје је чекао на суђење због напада сабљом прије годину дана на избјеглички центар у Паризу, преноси Тањуг.

Након саслушања осумњиченог, истражиоци су првобитним оптужбама за убиство додали и расистичке мотиве, саопштило је тужилаштво.

Курдски демократски савјет у Француској (ЦДК-Ф) позвао је преко друштвених мрежа и своје веб странице на окупљање данас у 12.00 часова на Тргу Републике, традиционалном мјесту окупљана демонстраната у Паризу.

На Тргу се окупило неколико стотина људи, а многи су се појавили носећи заставе.

Паришка тужитељка Лор Бексио изјавила је у петак да је могући мотив напада био расизам, али курдски представници инсистирају да је ријеч о терористичком нападу.

- Знамо да смо угрожени. Курди уопште, Курди активисти и милитанти. Француска има обавезу да нас заштити - изјавио је за телевизију БФМ Бериван Фират, портпарол ЦДК-Ф.

Јучерашња убиства у Паризу изазвала су страх у курдској заједници која се припремала за обиљежавање 10. годишњице од убиства три Курдкиње у Паризу.

- Курдска заједница је у страху, а већ је била трауматизована троструким убиством 2013. године. Потребни су нам одговори, подршка и пажња - изјавио је Давид Андиц, адвокат који заступа ЦДК-Ф.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски спортисти добили дозволу за учешће на Олимпијским играма у Паризу Руски спортисти добили дозволу за учешће на Олимпијским играма у Паризу
Србин сваке суботе увече нахрани и по 300 гладних становника Париза Србин сваке суботе увече нахрани и по 300 гладних становника Париза
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 38m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 52m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 59m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 47m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 14m
    0