Krvavi sukob na ulicama Pariza

24.12.2022. 19:06
0
IZVOR: nezavisne.com

U Parizu su danas izbili ozbiljni sukobi između policije i pripadnika kurdske zajednice zbog ubistva trojice Kurda.

Nekoliko automobila je prevrnuto u blizini Trga Republike, gdje se tradicionalno održavaju demonstracije, prenio je Rojters.

Sukobi su izbili kada su neki demonstranti napustili trg i gađali policiju koja je odgovorila suzavcem.

Naoružani napadač je juče ubio trojicu Kurda u Kurdskom kulturnom centru i obližnjem kafiću u prometnom dijelu Pariza, u 10 arondismanu, u trenutku kada se kurdska zajednica spremala da obilježi 10. godišnjicu nerazjašnjenog ubistva tri aktivistkinje.

Policija je potom uhapsila 69-godišnjeg osumnjičenog napadača za koga vlasti navode da je nedavno pušten iz pritvora gdje je čekao na suđenje zbog napada sabljom prije godinu dana na izbjeglički centar u Parizu, prenosi Tanjug.

Nakon saslušanja osumnjičenog, istražioci su prvobitnim optužbama za ubistvo dodali i rasističke motive, saopštilo je tužilaštvo.

Kurdski demokratski savjet u Francuskoj (CDK-F) pozvao je preko društvenih mreža i svoje veb stranice na okupljanje danas u 12.00 časova na Trgu Republike, tradicionalnom mjestu okupljana demonstranata u Parizu.

Na Trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su se pojavili noseći zastave.

Pariška tužiteljka Lor Beksio izjavila je u petak da je mogući motiv napada bio rasizam, ali kurdski predstavnici insistiraju da je riječ o terorističkom napadu.

- Znamo da smo ugroženi. Kurdi uopšte, Kurdi aktivisti i militanti. Francuska ima obavezu da nas zaštiti - izjavio je za televiziju BFM Berivan Firat, portparol CDK-F.

Jučerašnja ubistva u Parizu izazvala su strah u kurdskoj zajednici koja se pripremala za obilježavanje 10. godišnjice od ubistva tri Kurdkinje u Parizu.

- Kurdska zajednica je u strahu, a već je bila traumatizovana trostrukim ubistvom 2013. godine. Potrebni su nam odgovori, podrška i pažnja - izjavio je David Andic, advokat koji zastupa CDK-F.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski sportisti dobili dozvolu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu Ruski sportisti dobili dozvolu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu
Srbin svake subote uveče nahrani i po 300 gladnih stanovnika Pariza Srbin svake subote uveče nahrani i po 300 gladnih stanovnika Pariza
Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 45m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    12h 43m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    21h 9m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    19h 24m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    21h 3m
    0