Kулић: Помоћ локалних заједница изузетно важна за развој универзитета

07.11.2020. 17:29
0
ИЗВОР: СРНА

 Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да овај универзитет сваког дана мора да напредује у свим сегментима дјеловања и да је за то помоћ локалних заједница изузетно важна.

- Универзитет у Источном Сарајеву је специфичан по својој организацији и структури. Дјелује у десет градова, од Добоја до Требиња, што изискује одређена материјална средства. Факултети у појединим градовима и општинама су од економског, културног, спортског и хуманитарног значаја- рекао је Кулић.

Кулић је навео на данашњем тематском састанку о политичком, економском и друштвеном значају Универзитета у Источном Сарајеву за Републику Српску да је наставно особље овог универзитета држало трибине и разговарало са грађанима, што је допринијело промјени свијести.

- Наша обавеза је да будемо отворени према друштвеној заједници. Осим основног задатка, науке и струке, морамо се отворити према друштвеној заједници и градити однос са привредом кроз лиценцирање нових студијских програма који ће бити прилагођени потребама тржишта рада- истакао је Кулић.

Тематски састанак организовали су Унија студената Републике Српске и Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву.

Предсједник Уније студената Републике Српске Стјепан Слијепчевић рекао је да је разговарано о унапређењу сарадње између локалних заједница и Универзитета и факултета који се налазе у Источном Сарајеву.

- Развијање Универзитета увијек значи развој локалне заједнице и сарадња је веома битна. У тренуцма када се Универзитет сусреће са бројним проблемима, од недостатка студената до одласка младих људи у иностранство, недостатка опреме на бројним факултетима, веома је битна подрша локалне заједнице- рекао је Слијепчевић.

Он је истакао да је Универзитет у Источном Сарајеву зауставио младе људе да након рата одлазе са ових простора, пружио им могућност да се школују, напредују и послије студија наставе живот на овим просторима.

- Општина Источно Ново Сарајево и те како води бригу о студентима и у прошлој години је додијељено 80 стипендија студентима, а и начелник је дао велики допринос што ћемо имати и студентски дом, нову зграду Ректората и нову зграду Музичке академије- напоменуо је Слијепчевић.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Урош Бјелица рекао је да је данас предочено и како локалне заједице помажу Универзитет и обрнуто.

- Најавили смо изградњу студентског дома у Источном Новом Сарајеву која треба да почне на прољеће и самим тим поспјешићемо студентски стандард- рекао је Бјелица и додао да су студенти стуб и развој Републике Српске и да се на све начине сви морају борити да се студенти задрже на овим просторима.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је су Република Српска и локалне заједнице у Источном Сарајеву дали допринос да се многе ствари ријеше за студенте.

- Наша општина пружила је подршку Универзитету приликом изградње Студентског дома, зграде Ректората и Музичке академије, а и општина пала Пале дала је подршку приликом изградње трећег објекта Студентског дома и Факултета физичке културе у том мјесту- подсјетио је Ћосић, те оцијенио да је то обавеза локалних заједница.

Он је рекао да је важна и подршка студентима и велики број стипендија за све студијске групе, као и подршка за свршене студенте приликом одрађивања приправничког стажа.

- И убудуће ћемо наставити ово да радимо- рекао је Ћосић и додао да се Универзитет у Источном Сарајеву развија, што показује и податак да и млади људи из других држава могу студирати на овом универзитету, за шта је најбољи доказ Медицински факултет у Фочи гдје је од ове године отворен студиј на енглеском језику.

Коментари 0
Повезане вијести
Кулић: Снагом заједништва градити успјешну домовину у миру Кулић: Снагом заједништва градити успјешну домовину у миру
Никола Лапчевић изабран за предсједника Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Никола Лапчевић изабран за предсједника Студентског парламента Универзитета у Источном Сар...
Кулић: Морамо сви реаговати ради опстанка Републике Српске Кулић: Морамо сви реаговати ради опстанка Републике Српске
Најчитаније
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    6h 9m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    8h 23m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    9h 11m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    2h 59m
    2
  • Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
    9h 16m
    0