Кулић: Снагом заједништва градити успјешну домовину у миру

05.01.2024. 14:03
3
ИЗВОР: srna.rs

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић честитао је 9. јануар, Дан Републике, са увјерењем да ће Република Српска и ова високошколска установа бити још стабилнији и успјешнији.

- Обиљежавањем 9. јануара, Дана Републике Српске, изражавамо поштовање према свима који су уткали живот у стварање Српске како бисмо ми данас, снагом заједништва, чували наш идентитет и традицију и градили успјешнију домовину у миру - поручио је Кулић у честитки упућеној грађанима Српске.

Он је напоменуо да је Универзитет у Источном Сарајеву стасавао заједно са својом Републиком.

- Оснивачи Универзитета 1992. године имали су визију да се у источном дијелу Републике Српске оснажи модерна научно-образовна и умјетничка институција која ће унаприједити развој Српске. Наша достигнућа и успјеси, након 32 године рада показали су да смо у томе и успјели - додао је Кулић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив септембра 1992. године замијењен је садашњим - Република Српска.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Србин 07.01.2024. 11:41
    Отаџбину! Каже се, отаџбину!
  • Generic placeholder image
    Ravna ploča 05.01.2024. 20:29
    A nekad se znalo ko su rektori, a ne ovaj koji je studirao Biologiju 8 godina!? O čemu više da pričamo...
  • Generic placeholder image
    Проф 05.01.2024. 15:24
    Може ли глупље од овога?
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    7h 28m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 12m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    22h 25m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    18h 39m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    23h 31m
    0