Kulić: Snagom zajedništva graditi uspješnu domovinu u miru

05.01.2024. 14:03
3
IZVOR: srna.rs

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić čestitao je 9. januar, Dan Republike, sa uvjerenjem da će Republika Srpska i ova visokoškolska ustanova biti još stabilniji i uspješniji.

- Obilježavanjem 9. januara, Dana Republike Srpske, izražavamo poštovanje prema svima koji su utkali život u stvaranje Srpske kako bismo mi danas, snagom zajedništva, čuvali naš identitet i tradiciju i gradili uspješniju domovinu u miru - poručio je Kulić u čestitki upućenoj građanima Srpske.

On je napomenuo da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu stasavao zajedno sa svojom Republikom.

- Osnivači Univerziteta 1992. godine imali su viziju da se u istočnom dijelu Republike Srpske osnaži moderna naučno-obrazovna i umjetnička institucija koja će unaprijediti razvoj Srpske. Naša dostignuća i uspjesi, nakon 32 godine rada pokazali su da smo u tome i uspjeli - dodao je Kulić.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim - Republika Srpska.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Srbin 07.01.2024. 11:41
    Otadžbinu! Kaže se, otadžbinu!
  • Generic placeholder image
    Ravna ploča 05.01.2024. 20:29
    A nekad se znalo ko su rektori, a ne ovaj koji je studirao Biologiju 8 godina!? O čemu više da pričamo...
  • Generic placeholder image
    Prof 05.01.2024. 15:24
    Može li gluplje od ovoga?
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5h 0m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    4h 24m
    0
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    19h 8m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    4h 18m
    0
  • Tržište polovnjaka: 10 trikova koje koriste prevaranti
    21h 24m
    0