Квадратура круга: Купио земљу да би је поклонио другима (ВИДЕО)

02.11.2023. 09:45
0
ИЗВОР: rts.rs

У селу Борач код Кнића, Дејан Милошевић је купио два и по хектара земље коју је испарцелисао на 25 плацева и све те плацеве поклонио људима који су жељели да осјете додир са природом и селом.

Дејан није богат и моћан човјек већ обичан радник запослен у ЈКП „Шумадија” у Крагујевцу.

- Ја сам духовно богат човек. Сви моји преци и по очевој и мајчиној страни, рођени су у Борачу, у засеоцима Милошевићи и Поповићи у коме сам купио земљу да би је поклонио другима. Ја сам се на своју дедовину врато пре десет година када сам видео да се у Борачу гаси један по један заселак.

Да његово село не би доживјело судбину многих напуштених села у Србији, Дејан је одлучио да купи два и по хектара земље и да на њој насели друге људе. Викендаши који су саградили куће на поклоњеним плацевима, а има их око 30, имају укупно 35 дјеце, што је повећало број становника у Борачу за 65 људи.

Са њихових имања у Борачу види се готово пола Шумадије; Гледићке планине, Рудник, Гоч и Гружанско језеро.

Својим људским гестом Дејан је, истовремено желио да поврати дио некадашње славе Борача који је у средњем вијеку био велики, утврђен град у коме је своју резиденцију имао деспот Стефан Лазаревић. Не везује се само његово име за Борач већ и имена многих других срских владара, почев од цара Душана, кнеза Лазара до Радича Поступовича и Милоша Обреновића.

Црква у овом селу подигнута је још у вријеме краља Драгутина. Испод ње се налази и гробље са споменицима старим и по пола миленијума. Са тих споменика и мотива исклесаних у камену пјешчару може се читати много тога о онима који почивају на гробљу у Борачу.

Видео: rts.rs

Уредник: Бранко Станковић

Сниматељ: Дарко Бурсаћ

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Коментари 0
Повезане вијести
"Квадратура круга" о злочину над 6.000 Срба 1942. у Старом Броду "Квадратура круга" о злочину над 6.000 Срба 1942. у Старом Броду
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    20h 56m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 58m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    17h 51m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    17h 56m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 59m
    1