"Квадратура круга" о злочину над 6.000 Срба 1942. у Старом Броду

11.04.2022. 11:07
2
ИЗВОР: Srna

У Старом Броду недалеко од Вишеграда, гдје је прије 80 година мучки убијено више од 6.000 Срба, екипа Радио-телевизије Србије снимала је емисију о овом стравичном злочину.

Новинар Бранко Станковић рекао је да екипа емисије "Квадратура круга" борави у Вишеграду са намјером да забиљеже траг о страшном злочину који се десио 1942. године.

- Морам да кажем да сам шокиран свим оним што сам сазнао. То је да се човјек најежи када видите скулптуре у води које као су живе пред смрт која је била сурова, јер су многи заклани - истакао је Станковић.

Он је нагласио да ће емисија о Старом Броду бити емитована пред Васкрс, 23. априла у 18.25 часова на Радио-телевизији Србије.

Екипа је боравила у Старом Броду два дана, гдје је снимила комплекс, архитекту Новицу Мотику, свештеника Драгана Вукотића и три свједока.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, су у прољеће 1942. године покренуле офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ да би остварили циљ - границу НДХ на Дрини, а најмасовнији покољ извршен је на данашњи дан у Старом Броду код Вишеграда.

Током ове офанзиве, мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

У мјесту Стари Брод је током 2008. године подигнуто обиљежје у знак сјећања на овај злочин. У плочама од камена су уклесана имена убијених. Нешто касније, у мају 2010. године започета је градња спомен капеле и звонаре.

У оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије у Старом Броду освештан је Спомен-музеј старобродским жртвама. У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  TSRS 11.04.2022. 16:21
  Vecina partizana je bila na vlasti u tadasnjoj novonastaloj drzavi, pa zbog bratstva i jedinstva pod tepih. A i danas su partizani na vlasti od 1992 pa do danas(sds,snsd,pdp i ostali, sve partizani moj druze).... Ne vrse politicki pritisak da se procesuiraju ratni zlocini nad srbima, samo je bitna fotelja i privilegije....
 • Generic placeholder image
  A partizani 11.04.2022. 14:20
  Zna se da su četnici pružali otpor Crnoj legiji i spašavali narod koliko su mogli . Gdje su bili partizani tada? Šta su radili u to vrijeme? Zašto se ćutalo o ovom zločinu tolike godine?
Повезане вијести
Обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије Обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије
Стари Брод - исказ групе свједока из Чајнича Стари Брод - исказ групе свједока из Чајнича
У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  18h 30m
  13
 • Пуњене тиквице
  18h 3m
  0
 • Преминула једногодишња беба након што је отац заборавио у аутомобилу
  18h 23m
  0
 • Пад система и у БиХ
  16h 44m
  1
 • Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
  9h 11m
  12