"Квадратура круга" о злочину над 6.000 Срба 1942. у Старом Броду

11.04.2022. 11:07
2
ИЗВОР: Srna

У Старом Броду недалеко од Вишеграда, гдје је прије 80 година мучки убијено више од 6.000 Срба, екипа Радио-телевизије Србије снимала је емисију о овом стравичном злочину.

Новинар Бранко Станковић рекао је да екипа емисије "Квадратура круга" борави у Вишеграду са намјером да забиљеже траг о страшном злочину који се десио 1942. године.

- Морам да кажем да сам шокиран свим оним што сам сазнао. То је да се човјек најежи када видите скулптуре у води које као су живе пред смрт која је била сурова, јер су многи заклани - истакао је Станковић.

Он је нагласио да ће емисија о Старом Броду бити емитована пред Васкрс, 23. априла у 18.25 часова на Радио-телевизији Србије.

Екипа је боравила у Старом Броду два дана, гдје је снимила комплекс, архитекту Новицу Мотику, свештеника Драгана Вукотића и три свједока.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, су у прољеће 1942. године покренуле офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ да би остварили циљ - границу НДХ на Дрини, а најмасовнији покољ извршен је на данашњи дан у Старом Броду код Вишеграда.

Током ове офанзиве, мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

У мјесту Стари Брод је током 2008. године подигнуто обиљежје у знак сјећања на овај злочин. У плочама од камена су уклесана имена убијених. Нешто касније, у мају 2010. године започета је градња спомен капеле и звонаре.

У оквиру обиљежавања 77 година од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије у Старом Броду освештан је Спомен-музеј старобродским жртвама. У Спомен-музеју постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    TSRS 11.04.2022. 16:21
    Vecina partizana je bila na vlasti u tadasnjoj novonastaloj drzavi, pa zbog bratstva i jedinstva pod tepih. A i danas su partizani na vlasti od 1992 pa do danas(sds,snsd,pdp i ostali, sve partizani moj druze).... Ne vrse politicki pritisak da se procesuiraju ratni zlocini nad srbima, samo je bitna fotelja i privilegije....
  • Generic placeholder image
    A partizani 11.04.2022. 14:20
    Zna se da su četnici pružali otpor Crnoj legiji i spašavali narod koliko su mogli . Gdje su bili partizani tada? Šta su radili u to vrijeme? Zašto se ćutalo o ovom zločinu tolike godine?
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Стари Брод - из пресуде усташи Ибру Алиспахићу из Вишеграда Стари Брод - из пресуде усташи Ибру Алиспахићу из Вишеграда
Стари Брод - свједочанство Ђорђа Вишковића Стари Брод - свједочанство Ђорђа Вишковића
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 12m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 30m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 57m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 45m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 6m
    0