Ланене сјеменке супернамирница за сваки дан

21.08.2020. 17:01
0
ИЗВОР: Elle.hr

Ако сте поборник здраве исхране онда су вам сигурно већ позната сва добра својства ланених сјеменки. Можете их додати у ваше омиљене оброке, а ми вас подсјећамо на све оне бенефите које можете извући из ових чудотворних сјеменки.

Ланене сјеменке су богат извор тиамина, рибофлавина, пиридоксина, фолне киселине, пантотенске киселине, те ниацина. Садрже и бројне минерале – бакар, магнезиј, манган, фосфор, селен, жељезо, калциј и цинк, што довољно говори о изнимном богатству љековитости.

Посебно је важно истакнути да је лан и одличан извор алфа-линоленске киселине из које се сложеним биохемијским процесом добију омега-3 масне киселине које вишеструко повољно дјелују на организам, ублажавајући упале и бол везану за артритис, остеопорозу, мигрену.

Омега-3 масне киселине такође имају утицај на снижавање високог крвног притиска и холестерола, а поједине студије показују да позитивно може утицати и на дијабетес.

Лан се са правом може сврстати у супернамирнице јер његово богатство омега-3 масним киселинама надилази и рибље уље, а и одличан је антиоксиданс, па не чуди што има моћ да поправи и женску хормоналну слику.

Вјерује се да дневно узимање кашике сировог, нерафинираног ланеног уља, добијеног хладним поступком тијештења, преливеног преко пола шољице немасног свјежег сира може спасити живот, стога му треба дати шансу.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    8h 6m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    7h 48m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    8h 42m
    1
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    22h 23m
    0
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    5h 37m
    0