Trend odlaska zdravstvenih radnika iz Bolnice "SRBIJA" u druge zdravstvene ustanove je dostigao vrhunac

18.12.2019. 14:26
4
IZVOR: Katera

Na redakciju info portala Katera stiglo je Saopštenje za javnost i zahtjevi Gradskog odbora SDS Istočno Sarajevo prema Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS i JZU Bolnici Srbija“, koje vam prenosimo u cjelosti.

 

-Izgradnja novog objekta bolnice u Istočnom Sarajevu je projekat koji su pohvalili   svi stanovnici, političke partije i zdravstveni radnici Istočnog Sarajeva, bez obzira što svi smatramo da je do izgradnje moralo doći mnogo ranije. Podsjećamo da je prije  devetnaest godina trebalo rekonstruisati bolnicu u Kasindolu sredstvima Vlade Grčke, ali su pare preusmjerene za izgradnju sportske dvorane u Laktašima. Zbog te za nas izuzetno nepovoljne odluke, nastupile su posljedice  koje se teško  u kratkom vremenu mogu prevazići bez jasnog plana oporavka zdravstvenog sektora na našoj regiji.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite mora biti svjesno specifičnosti i položaja Istočnog Sarajeva i  rada zdravstvenih radnika u Istočnom Sarajevu. U krugu od pet kilometara ovdje  se nalaze tri velike zdravstvene ustanove koje zdravstvenim radnicima pružaju krajnje različite uslove (JZU Bolnica Srbija,  Kliničko bolnički centar Sarajevo i  JU Opšta bolnica Prim. dr Abdulah Nakaš - bivša Vojna bolnica ) kao i veliki broj renomiranih privatnih klinika.  Trend odlaska zdravstvenih radnika iz Bolnice "SRBIJA" u druge zdravstvene ustanove je dostigao vrhunac i želimo da upozorimo rukovodstvo ove ustanove kao i predstavnike resornog ministarstva u Vladi RS da hitno preduzmu adekvatne mjere kako bi se ovo zaustavilo.

JZU Bolnicu "SRBIJA" u 2019. godini do sada je napustilo pet vrhunskih specijalista iz različitih oblasti specijalizacije i to:

·         Jovičić Tatjana, specijalista pedijatar, subspecijalista neonatolog,

·         Stojanović Danijela, specijalista oftalmolog,

·         Škipina Bojana, specijalista oftalmolog,

·         Kunarac Siniša, specijalista patolog,

·         Šućur Gordana, specijalista dermatolog,

 U periodu od 2014. do 2018. godine bolnicu su napustili:

·         Krtinić Ranka, specijalista anesteziolog,

·         Vuković Brankica, specijalista anesteziolog,

·         Gotovac Brane, specijalista interne medicine,

·         Kunarac Slaviša, specijalista ortoped,

·         Mandić Dragana, specijalista interne medicine, kardiolog,

·         Trkulja Vanja, specijalista neurolog,

·         Pavlović Željko, specijalista ginekolog,

·         Gluhović Milan, specijalista interne medicine.

            Pored doktora koji su napustili ovu zdravstvenu ustanovu, jedan dio njih je otišao u penziju i to:

·         Janjić Spomenka , specijalista mikrobiologije,

·         Pandurević Kosa, specijalista pedijatar,

·         Vujičić Dragan, specijalista anesteziolog,

·         Kariklić Nebojiša, specijalista urolog,

·         Vujičić Branka, specijalista fizijatar,

·         Radović Brana, specijalista interne medicine, nefrolog,

·         Pejić Milan, specijalista ORL,

·         Ždrale Slavko, specijalista opšte i obdominalne hirurgije

Dodatni problem, prema našim informacija, predstavlja i činjenica da ustanovu napuštaju i medicinske sestre, mahom stari iskusni kadar, a da se njihova mjesta popunjavaju medicinskim tehničarima koji su tek završili srednju školu, kao i da ima onih koji su diplome stekli u Širokom Brijegu.  Razlog napuštanja medicinskih sestara pored niskih plata su i nehumani uslovi za rad, gdje jedna ili eventualno dvije medicinske sestre opslužuju između četrdeset i pedeset ležećih pacijenata, što je preveliko opterećenje.  Bojimo se da će zbog ovoga najveću štetu trpiti pacijenti i stanovništvo.

Slika

Još jedan od razloga napuštanja medicinskog osoblja i njihovog prelaska u privatne zdravstvene ustanove i JZU u Sarajevu je činjenica da se doprinosi na plate u Bolnici "SRBIJA" ne plaćaju od 2011. godine i da su primjeri razlike u iznosima penzija zdravstvenih radnika u Federaciji i Republici Srpskoj poražavajući.

Slika

Sasvim je prirodno i normalno da ljudi razmišljaju o svojoj budućnosti i budućnosti svoje porodice, vremenu kada će ići u penziju i od čega će tada živjeti.

Trenutni manjak specijalista ili situacija da uopšte nema niti jednog specijalistu u Bolnici "SRBIJA" imaju sledeće specijalističke grane:

·        Dermatologija

·        Ginekologija

·        Pedijatrija

·        Ortopedija i

·        Oftalmologija.

Veoma je bitno napomenuti sve one koji su zaboravili da je Bolnica Kasindo zajedno sa Bolnicom Foča i Medicinskim fakultetom  do 2012. godine činila Klinički centar Istočno Sarajevo sa svim službama i klinikama. Sa takvom organizacijom u bolnici su rađene usluge iz domena tercijarne zdravstvene zaštite, gdje je urađena jedna od prvih artroskopija u Republici Srpskoj, zatim usluge iz oblasti gastroendoskopije itd. Postavlja se pitanje koji nivo složenosti usluga se sada pruža pacijentima u Bolnici Srbija? Bolnica Srbija je sada bolnica opšteg tipa i formalno pravno, a i po osposobljenosti puno ispod statusa KBC kojeg je prije imala. Broj hirurških sala je smanjen sa pet na tri, broj odobrenih specijalizacija je mnogo manji od broja odlazećih doktora, specijalizacije nisu date na vrijeme i još mnogo drugih pokazatelja koji govore da razvoja u Bolnici "SRBIJA" nema, već da nivo usluga iz godine u godinu opada i da se svodi na minimum.

Jedan istaknuti zvaničnik SNSD-a (Milorad Dodik) prije par dana je izjavio da je katastrofalno da je Republika Srpska platila  3 milona KM zdravstvenim ustanovama u FBiH i da će to biti stopirano. Postavljamo vam pitanje zašto pacijenti iz Federacije ne dolaze kod nas da se liječe?

Odgovor je poražavajući za sve nas i glasi da je nivo usluga i složenost posla koje pružaju zdravstvene ustanove u Federaciji znatno viši od nivoa usluga koje pružaju zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj. Na primjer u Republici Srpskoj se nigdje ne radi kardio hirurgija, a u Federaciji se radi u tri grada Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Istina je da se u Republici Srpskoj radi samo interventna kardiologija tj. ugrađivanje stentova. Ovahvih primjera je mnogo u svim specijalističkim granama.

Kao razultat toga direktorica KBC Koševo Sebija Izetbegović je donijela akt kojim se zabranjuje prijem pacijenata iz Istočnog Sarajeva i Republike Srpske u ovu ustanovu bez dokaza o uplati potrebnih sredstava zbog dugova koje naš Fond zdravstvenog osiguranja ima prema ovoj ustanovi.

Gospodine Dodik, ne odlaze pacijenti iz Republike Srpske u FBiH da se liječe zato što im je to ćejf, već potreba i moranje. Ne odlaze pacijenti tako rado, već mimo svoje volje iako su tamo dočekani i više nego dobro i profesionalno.

Da bi se spriječio odlazak najkvalitetnijih medicinskih radnika iz Istočnog Sarajeva u Sarajevo, kako u javne tako i u privatne ustanove, od  Ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske  Alena Šeranića  i Direktora Bolnice "SRBIJA" Nebojše Šešlije tražimo:

  •     izjednačavanje plata zdravstvenih radnika Bolnice SRBIJA sa platama zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama u Sarajevu,
  •     isplatu svih zaostalih poreza i doprinosa za zaposlene u Bolnici Srbija nagomilanih od 2011. godine,
  •  obazbjeđivanje kvalitetnog ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu, kako bi se sve ove obaveze mogle redovno servisirati,
  • vraćanje nivoa složenosti pružanja zdravstvenih usluga na nivo koji je JZU Bolnica Kasindo imala do 2008. godine u roku od dvije godine, jer ne želimo da za najjednostavnije preglede i operacije  idemo u Nevesinje, Foču, Banja Luku i u krajnjem slučaju Federaciju,
  • plan oporavka zdravstvene ustanove Bolnica Srbija za naredni petogodišnji period,
  • izbacivanje politike iz rada Bolnice i svih zdravstvenih ustanova.

Ukoliko od strane najodgovornijih izostane reakcija, bojimo se da će zdravstveni sektor Republike Srpske u Istočnom Sarajevu izgubiti trku sa zdravstvenim sektorom FBiH. Dok njihovi doktori, nezadovoljni ovakvim platama, položajem i stanjem u zdravstvu Federacije odlaze u Njemačku, naši zdravstveni radnici imaju jednu želju, da popune njihova mjesta, odnosno da pređu u neku od zdravstvenih ustanova u Sarajevu što je poraz za Republiku Srpsku i za sve one koji rukovode sistemom zdravstvene zaštite Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

 

                                                 Sektor za Zdravstvo i socijalnu zaštitu

                                                 Gradskog odbora SDS Istočno Sarajevo

                 

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Luka 18.12.2019. 21:23
    M
  • Generic placeholder image
    Jovan 18.12.2019. 17:33
    Francuzi se ne iseljavaju nigdje kad se dese problemi u državi, već svi izađu i sve blokiraju, a kod nas se takvi proglasi za izdajnika i pučistu. Ustaj narode, tjeraj lopove sa vlasti!!!
  • Generic placeholder image
    JA 18.12.2019. 17:24
    Jes jedan broj kada ode biće jedino rješenje prodaja bolnice, Bože mili ko bi je mogao kupiti
  • Generic placeholder image
    Zorica 18.12.2019. 17:05
    Ma nije to istina...Republika Srpska je najbolje mjesto za život....moliće oni da se vrate....vec mole kaze Dodo😎
Povezane vijesti
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Najčitanije
  • Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
    19h 26m
    27
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    23h 51m
    0
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    2h 4m
    2
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    6h 26m
    0
  • Podijeljeno 195 paketa za socijalno ugrožene stanovnike Istočne Ilidže
    21h 12m
    1