Тренд одласка здравствених радника из Болнице "СРБИЈА" у друге здравствене установе је достигао врхунац

18.12.2019. 14:26
4
ИЗВОР: Катера

На редакцију инфо портала Катера стигло је Саопштење за јавност и захтјеви Градског одбора СДС Источно Сарајево према Министарству здравља и социјалне заштите РС и ЈЗУ Болници Србија“, које вам преносимо у цјелости.

 

-Изградња новог објекта болнице у Источном Сарајеву је пројекат који су похвалили   сви становници, политичке партије и здравствени радници Источног Сарајева, без обзира што сви сматрамо да је до изградње морало доћи много раније. Подсјећамо да је прије  деветнаест година требало реконструисати болницу у Касиндолу средствима Владе Грчке, али су паре преусмјерене за изградњу спортске дворане у Лакташима. Због те за нас изузетно неповољне одлуке, наступиле су посљедице  које се тешко  у кратком времену могу превазићи без јасног плана опоравка здравственог сектора на нашој регији.

Министарство здравља и социјалне заштите мора бити свјесно специфичности и положаја Источног Сарајева и  рада здравствених радника у Источном Сарајеву. У кругу од пет километара овдје  се налазе три велике здравствене установе које здравственим радницима пружају крајње различите услове (ЈЗУ Болница Србија,  Клиничко болнички центар Сарајево и  ЈУ Општа болница Прим. др Абдулах Накаш - бивша Војна болница ) као и велики број реномираних приватних клиника.  Тренд одласка здравствених радника из Болнице "СРБИЈА" у друге здравствене установе је достигао врхунац и желимо да упозоримо руководство ове установе као и представнике ресорног министарства у Влади РС да хитно предузму адекватне мјере како би се ово зауставило.

ЈЗУ Болницу "СРБИЈА" у 2019. години до сада је напустило пет врхунских специјалиста из различитих области специјализације и то:

·         Јовичић Татјана, специјалиста педијатар, субспецијалиста неонатолог,

·         Стојановић Данијела, специјалиста офталмолог,

·         Шкипина Бојана, специјалиста офталмолог,

·         Кунарац Синиша, специјалиста патолог,

·         Шућур Гордана, специјалиста дерматолог,

 У периоду од 2014. до 2018. године болницу су напустили:

·         Кртинић Ранка, специјалиста анестезиолог,

·         Вуковић Бранкица, специјалиста анестезиолог,

·         Готовац Бране, специјалиста интерне медицине,

·         Кунарац Славиша, специјалиста ортопед,

·         Мандић Драгана, специјалиста интерне медицине, кардиолог,

·         Тркуља Вања, специјалиста неуролог,

·         Павловић Жељко, специјалиста гинеколог,

·         Глуховић Милан, специјалиста интерне медицине.

            Поред доктора који су напустили ову здравствену установу, један дио њих је отишао у пензију и то:

·         Јањић Споменка , специјалиста микробиологије,

·         Пандуревић Коса, специјалиста педијатар,

·         Вујичић Драган, специјалиста анестезиолог,

·         Кариклић Небојиша, специјалиста уролог,

·         Вујичић Бранка, специјалиста физијатар,

·         Радовић Брана, специјалиста интерне медицине, нефролог,

·         Пејић Милан, специјалиста ОРЛ,

·         Ждрале Славко, специјалиста опште и обдоминалне хирургије

Додатни проблем, према нашим информација, представља и чињеница да установу напуштају и медицинске сестре, махом стари искусни кадар, а да се њихова мјеста попуњавају медицинским техничарима који су тек завршили средњу школу, као и да има оних који су дипломе стекли у Широком Бријегу.  Разлог напуштања медицинских сестара поред ниских плата су и нехумани услови за рад, гдје једна или евентуално двије медицинске сестре опслужују између четрдесет и педесет лежећих пацијената, што је превелико оптерећење.  Бојимо се да ће због овога највећу штету трпити пацијенти и становништво.

Слика

Још један од разлога напуштања медицинског особља и њиховог преласка у приватне здравствене установе и ЈЗУ у Сарајеву је чињеница да се доприноси на плате у Болници "СРБИЈА" не плаћају од 2011. године и да су примјери разлике у износима пензија здравствених радника у Федерацији и Републици Српској поражавајући.

Слика

Сасвим је природно и нормално да људи размишљају о својој будућности и будућности своје породице, времену када ће ићи у пензију и од чега ће тада живјети.

Тренутни мањак специјалиста или ситуација да уопште нема нити једног специјалисту у Болници "СРБИЈА" имају следеће специјалистичке гране:

·        Дерматологија

·        Гинекологија

·        Педијатрија

·        Ортопедија и

·        Офталмологија.

Веома је битно напоменути све оне који су заборавили да је Болница Касиндо заједно са Болницом Фоча и Медицинским факултетом  до 2012. године чинила Клинички центар Источно Сарајево са свим службама и клиникама. Са таквом организацијом у болници су рађене услуге из домена терцијарне здравствене заштите, гдје је урађена једна од првих артроскопија у Републици Српској, затим услуге из области гастроендоскопије итд. Поставља се питање који ниво сложености услуга се сада пружа пацијентима у Болници Србија? Болница Србија је сада болница општег типа и формално правно, а и по оспособљености пуно испод статуса КБЦ којег је прије имала. Број хируршких сала је смањен са пет на три, број одобрених специјализација је много мањи од броја одлазећих доктора, специјализације нису дате на вријеме и још много других показатеља који говоре да развоја у Болници "СРБИЈА" нема, већ да ниво услуга из године у годину опада и да се своди на минимум.

Један истакнути званичник СНСД-а (Милорад Додик) прије пар дана је изјавио да је катастрофално да је Република Српска платила  3 милона КМ здравственим установама у ФБиХ и да ће то бити стопирано. Постављамо вам питање зашто пацијенти из Федерације не долазе код нас да се лијече?

Одговор је поражавајући за све нас и гласи да је ниво услуга и сложеност посла које пружају здравствене установе у Федерацији знатно виши од нивоа услуга које пружају здравствене установе у Републици Српској. На примјер у Републици Српској се нигдје не ради кардио хирургија, а у Федерацији се ради у три града Сарајеву, Тузли и Мостару. Истина је да се у Републици Српској ради само интервентна кардиологија тј. уграђивање стентова. Овахвих примјера је много у свим специјалистичким гранама.

Као разултат тога директорица КБЦ Кошево Себија Изетбеговић је донијела акт којим се забрањује пријем пацијената из Источног Сарајева и Републике Српске у ову установу без доказа о уплати потребних средстава због дугова које наш Фонд здравственог осигурања има према овој установи.

Господине Додик, не одлазе пацијенти из Републике Српске у ФБиХ да се лијече зато што им је то ћејф, већ потреба и морање. Не одлазе пацијенти тако радо, већ мимо своје воље иако су тамо дочекани и више него добро и професионално.

Да би се спријечио одлазак најквалитетнијих медицинских радника из Источног Сарајева у Сарајево, како у јавне тако и у приватне установе, од  Министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске  Алена Шеранића  и Директора Болнице "СРБИЈА" Небојше Шешлије тражимо:

  •     изједначавање плата здравствених радника Болнице СРБИЈА са платама здравствених радника у здравственим установама у Сарајеву,
  •     исплату свих заосталих пореза и доприноса за запослене у Болници Србија нагомиланих од 2011. године,
  •  обазбјеђивање квалитетног уговора са Фондом здравственог осигурања за 2020. годину, како би се све ове обавезе могле редовно сервисирати,
  • враћање нивоа сложености пружања здравствених услуга на ниво који је ЈЗУ Болница Касиндо имала до 2008. године у року од двије године, јер не желимо да за најједноставније прегледе и операције  идемо у Невесиње, Фочу, Бања Луку и у крајњем случају Федерацију,
  • план опоравка здравствене установе Болница Србија за наредни петогодишњи период,
  • избацивање политике из рада Болнице и свих здравствених установа.

Уколико од стране најодговорнијих изостане реакција, бојимо се да ће здравствени сектор Републике Српске у Источном Сарајеву изгубити трку са здравственим сектором ФБиХ. Док њихови доктори, незадовољни оваквим платама, положајем и стањем у здравству Федерације одлазе у Њемачку, наши здравствени радници имају једну жељу, да попуне њихова мјеста, односно да пређу у неку од здравствених установа у Сарајеву што је пораз за Републику Српску и за све оне који руководе системом здравствене заштите Републике Српске - наводи се у саопштењу.

 

                                                 Сектор за Здравство и социјалну заштиту

                                                 Градског одбора СДС Источно Сарајево

                 

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Luka 18.12.2019. 21:23
    M
  • Generic placeholder image
    Јован 18.12.2019. 17:33
    Французи се не исељавају нигдје кад се десе проблеми у држави, већ сви изађу и све блокирају, а код нас се такви прогласи за издајника и пучисту. Устај народе, тјерај лопове са власти!!!
  • Generic placeholder image
    JA 18.12.2019. 17:24
    Jes jedan broj kada ode biće jedino rješenje prodaja bolnice, Bože mili ko bi je mogao kupiti
  • Generic placeholder image
    Zorica 18.12.2019. 17:05
    Ma nije to istina...Republika Srpska je najbolje mjesto za život....moliće oni da se vrate....vec mole kaze Dodo😎
Повезане вијести
Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
Промовисан роман аутора Горана Врачара у Источном Сарајеву Промовисан роман аутора Горана Врачара у Источном Сарајеву
Витомир Митрић: Језик луткарства је језик свих народа свијета Витомир Митрић: Језик луткарства је језик свих народа свијета
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 1m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 43m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 11m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 32m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 41m
    0