Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Istočnoj Ilidži

12.11.2019. 14:54
0
IZVOR: IS radio

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije u saradnji sa Opštinom Istočna Ilidža danas je u opštinskim prostorijama organizovalo dobrovoljno darivanje krvi pod sloganom „Krv život znači“, to ne boli, a može da spase jedan život.

Predsjednica udruženja Gospava Pejić ukazala je na značaj dobrovoljnog darivanja krvi i pohvalila građane Istočnog Sarajeva kada je u pitanju svijest o doniranju krvi.

-Imamo stalno obezbijeđene rezerve i pokušavamo da familiju zaštitimo u momentu kad su u nevolji i da uvijek sigurna krv čeka pacijenta, to je suština i službe transfuzije krvi i našeg udruženja - kaže Gospava Pejić.

Današnje darivanje krvi kontrolisala je doktorica Jelena Stojanović Lukić šef službe transfuziologije Bolnice „Srbija“ u Kasindolu pri zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. Doktorica Stojanović Lukić kaže da krv mogu darivati samo zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti.

Slika

-Osoba koja daruje krv taj dan mora povesti računa o svojim aktivnostima, kao i ishrani kako bi sve proteklo bez eventualnih posljedica. Nakon davanja krvi taj dan je zabranjeno konzumirati alkohol, a pušenje je zabranjeno dva sata nakon doniranja, takođe taj dan bi se trebalo suzdržati napornih fizičkih aktivnosti - ističe doktorica Stojanović-Lukić.

Nedeljko Guja, dobrovoljni je davalac krvi preko deset godina i kaže da je jako srećan što je u mogućnosti da pomogne drugima.

-Jako mi je drago što se ovako plemenita stvar organizuje na opštinskom nivou, darivanje krvi je bezbolno a nekome može spasiti život. Pozvao bih sve ljude koji su u mogućnosti da darivaju krv, jer na taj način i davalac regeneriše svoju krv - kaže Guja.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije 26. 12. ove godine obilježava 24 godine uspješnog rada.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Najava "Đurđevdanskih svečanosti" u opštini Istočna Ilidža Najava "Đurđevdanskih svečanosti" u opštini Istočna Ilidža
Sutra „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži Sutra „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    7h 26m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    10h 12m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    9h 45m
    1
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    12h 52m
    1
  • Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
    23h 50m
    1