Ambasada Rusije: Manipulacija takozvanih partnera, ignorišu naše članstvo u PIK-u

09.12.2022. 17:15
0
IZVOR: srna.rs

Ambasada Ruske Federacije, u vezi sa sastankom političkih direktora Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH /PIK/ i usvojenim kominikeom, još jednom konstatuje manipulativno ponašanje takozvanih partnera, koji sa nepokolebljivim bezobrazlukom ignorišu članstvo Rusije u PIK-u.

- Nisu se čak ni potrudili da stave ozloglašenu fusnotu o našem neslaganju sa tekstom komunikea. Naglašavamo da taj komunike odražava mišljenje samo određenog dijela međunarodne zajednice - navodi se u reagovanju Ambasade Rusije.

Iz Ambasade ističu da zadržavaju pravo da djeluju na osnovu uloge Rusije kao jednog od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Potvrđujemo naš principijelni stav o nelegitimnosti takozvanog visokog predstavnika. Njegovi nespretni postupci, ekscentrično ponašanje, javne eskapade ismijavaju se čak i u zapadnim medijima - naglašavaju iz Ambasade Ruske Federacije.

U reagovanju se ističe da je to sve dovelo do neviđenog pada njegovog autoriteta u BiH, što samo potvrđuje ispravnost stava Rusije u pogledu ništavosti njegovog mandata bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

- Čini se da su naši zapadni kolege upali u situaciju iz `Kvake 22`. S jedne strane, neosnovano trube o poštovanju suvereniteta BiH, s druge strane, ne mogu da se odreknu instrumenta spoljnog protektorata - OHR, koji im je potreban za postizanje očigledno nedejtonskog cilja, a to su evroatlantske integracije BiH - navodi se iz Ambasade Rusije.

Rusija polazi od toga da sudbinu BiH treba da određuju njeni građani, i to samostalno i bez spoljnog starateljstva.Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ pozvali su političke aktere da zadrže pozitivnu dinamiku u procesima uspostavljanja vlasti i dogovaranja sveobuhvatnog koalicionog programa, koji bi se fokusirao na sprovođenje reformi i napredovanje BiH na putu ka EU.

U kominikeu nakon dvodnevne sjednice PIK je podsjetio sve vlasti na njihovu obavezu, definisanu Opštim okvirnim sporazumom za mir, da sarađuju sa OHR-om.

Upravni odbor PIK-a "osudio je svaki oblik secesionističke retorike i djelovanja", te pozvao vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da "prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opšti okvirni sporazum za mir, uključujući i Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnosti ili suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

Komentari 0
Povezane vijesti
U BiH ukupno 158 državljana Rusije glasalo na predsjedničkim izborima U BiH ukupno 158 državljana Rusije glasalo na predsjedničkim izborima
Ruski crtani filmovi za učenike Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ (FOTO) Ruski crtani filmovi za učenike Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ (FOTO)
Ambasada Rusije: Neutemeljena obrazloženja o proširenju vojnog osoblja EUFOR-a Ambasada Rusije: Neutemeljena obrazloženja o proširenju vojnog osoblja EUFOR-a
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    5h 28m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    15h 46m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    15h 52m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    15h 50m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    14h 41m
    0