Analitičari ocjenili javne nastupe Dodika, Milanovića i Vučića

28.11.2020. 17:52
0
IZVOR: Srpskainfo

Dok svaki pristojan predsjednik čini sve da svoju državu predstavi u svijetu u što boljem svjetlu, nastupi balkanskih lidera mogu se opisati u dvije riječi: bruka i sramota.

Ocijenili su to univerzitetski profesori iz Banjaluke, Zagreba i Tuzle, eksperti za političko komuniciranje, na veb diskusiji koju je o ovoj temi nedavno organizovala Fondacija „Fridrih Eberet“ u BiH.

– Ljudi često pogrešno misle da ugled neke države zavisi isključivo od njene ekonomske i političke moći, ali za ugled u svijetu presudno upravo ponašanje njenih lidera. Imali smo primjer Češke, male i siromašne tranzicione zemlje, koja je stekla veliki prestiž, zahvaljujući svom prvom predsjedniku, čuvenom piscu Vaclavu Havelu. Nažalost, mi u regionu nismo te sreće – rekao je Božo Skoko, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu.

On je podvukao da se i male i velike države u svijetu prepoznaju po liderima. Predsjednik ili premijer mogu biti „dodatna vrijednost“ za svoju zemlju, ako dobro komuniciraju i ako su harizmatični, u suprotnom oni mogu urušiti ugled i najmočnijih svjetskih sila.

Da je tako, navodi Skoko, pokazuje i primjer SAD. Imidž SAD u svijetu je naglo opao u doba Džordža Buša mlađeg, a potom je dostigao najviši nivo za vladavine Baraka Obame. Ali, bahatost i nasilničko ponašanje Donalda Trampa potpuno su urušili ugled vodeće svjetske sile – kaže Skoko.

Enes Osmančević dodaje da je još gora situacija, kada nasilje i psovke postanu manir „političkih patuljaka“ sa Balkana.

- Govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pred Savjetom bezbjednosti UN je primjer nasine i anticivilizacijske komunikacije. On pred svijetom  demonstrira svoj imidž seoskog lole i kabadahije, koji je odavno izgradio za potrebe domaćeg političkog tržišta – kaže Osmančević i dodaje da ovaj Dodikov istup nije nikakvo iznenađenje za poznavaoce političkih prilika. Tako se može, tvrdi on, jasno predvidjeti i dalji rasplet događaja.

- Dodik se neće javno izviniti za blamažu pred cijelim svijetom, nego će nastojati da javno bude još bahtaiji, kako bi pokazao da niej pogriješio. S druge strane već je počeo da nudi ustupke, kako bi nekako popeglao stvari. Da u ovoj zemlji ima ozbiljnih medija, oni bi ga ignorisali, a ne bi spremno prenosili svaku njegovu budalaštinu – kaže Osmančević.

Eksperti su se, u debati organizovanoj u skopu Političke akademije za studente iz regiona, osvrnuli i na ponašanje lidera susdjenih zemalja. Ocijenili su da ni predsjendici Srbije i Hvatske, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović, nisu za pohvaliti. Sva trojica, tvrde analitičari, neprimjerenim izjavama, pa čak i psovkama, sistematki blamiraju svoje zemlje.

Poručuju da je krajnje vrijeme da „mediji zaštite javnost od ovog letećeg balkanskog cirkusa“, kojim vladajući političari „odvlače pažnju od stvarnih problema“, nespremni da rade svoj posao i rješavaju te probleme.

- Vučić u javnim nastupima ne skriva prezir, ne samo prema političkim protivnicima, nego ni prema istomišljenicima. On prijeti, širi strah, podgrijava mržnju, obesmišljava institucije i sve to da bi ostao na vlasti – kaže Mladen Mirosavljević, profesor Banjaluka koledža.

Mirosavljević dodaje da je donedavno mislio da je Dodik „šampion bahatosti na Balkanu“ i da od njega ne možemo čuti ništa novo, ali se ispostavilo da je nakon lokalnih izbora lider SNSD „prevazišao sam sebe“.

Ispostavilo se, takođe, da ni Hrvatska nije daleko odmakla od balkanskog modela komunikacije, iako je članica EU.

- Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković su se danima svađali pred TV kamerama, nazivajući jedan drugog jazavcem, balavcem i časteći se uvredama, koje su bile na granici psovke. To, naravno, urušava ugled zemlje – podsjetio je Božo Skoko.  

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Analitičar koji je ponizio Jokića dobio otkaz (FOTO) Analitičar koji je ponizio Jokića dobio otkaz (FOTO)
Analitičari: Otcjepljenje Republiku Srpsku vodi u nove oružane sukobe Analitičari: Otcjepljenje Republiku Srpsku vodi u nove oružane sukobe
Policajci bili šokirani kada su im pohapšene kolege Policajci bili šokirani kada su im pohapšene kolege
Najčitanije
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    23h 40m
    5
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    22h 2m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    18h 34m
    0
  • Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    20h 27m
    0
  • Policajac godinama prosjacima uzimao novac
    19h 12m
    1