Аналитичари оцјенили јавне наступе Додика, Милановића и Вучића

28.11.2020. 17:52
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Док сваки пристојан предсједник чини све да своју државу представи у свијету у што бољем свјетлу, наступи балканских лидера могу се описати у двије ријечи: брука и срамота.

Оцијенили су то универзитетски професори из Бањалуке, Загреба и Тузле, експерти за политичко комуницирање, на веб дискусији коју је о овој теми недавно организовала Фондација „Фридрих Еберет“ у БиХ.

– Људи често погрешно мисле да углед неке државе зависи искључиво од њене економске и политичке моћи, али за углед у свијету пресудно управо понашање њених лидера. Имали смо примјер Чешке, мале и сиромашне транзиционе земље, која је стекла велики престиж, захваљујући свом првом предсједнику, чувеном писцу Вацлаву Хавелу. Нажалост, ми у региону нисмо те среће – рекао је Божо Скоко, професор Факултета политичких наука у Загребу.

Он је подвукао да се и мале и велике државе у свијету препознају по лидерима. Предсједник или премијер могу бити „додатна вриједност“ за своју земљу, ако добро комуницирају и ако су харизматични, у супротном они могу урушити углед и најмочнијих свјетских сила.

Да је тако, наводи Скоко, показује и примјер САД. Имиџ САД у свијету је нагло опао у доба Џорџа Буша млађег, а потом је достигао највиши ниво за владавине Барака Обаме. Али, бахатост и насилничко понашање Доналда Трампа потпуно су урушили углед водеће свјетске силе – каже Скоко.

Енес Османчевић додаје да је још гора ситуација, када насиље и псовке постану манир „политичких патуљака“ са Балкана.

- Говор предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика пред Савјетом безбједности УН је примјер насине и антицивилизацијске комуникације. Он пред свијетом  демонстрира свој имиџ сеоског лоле и кабадахије, који је одавно изградио за потребе домаћег политичког тржишта – каже Османчевић и додаје да овај Додиков иступ није никакво изненађење за познаваоце политичких прилика. Тако се може, тврди он, јасно предвидјети и даљи расплет догађаја.

- Додик се неће јавно извинити за бламажу пред цијелим свијетом, него ће настојати да јавно буде још бахтаији, како би показао да ниеј погријешио. С друге стране већ је почео да нуди уступке, како би некако попеглао ствари. Да у овој земљи има озбиљних медија, они би га игнорисали, а не би спремно преносили сваку његову будалаштину – каже Османчевић.

Експерти су се, у дебати организованој у скопу Политичке академије за студенте из региона, осврнули и на понашање лидера сусдјених земаља. Оцијенили су да ни предсјендици Србије и Хватске, Александар Вучић и Зоран Милановић, нису за похвалити. Сва тројица, тврде аналитичари, непримјереним изјавама, па чак и псовкама, систематки бламирају своје земље.

Поручују да је крајње вријеме да „медији заштите јавност од овог летећег балканског циркуса“, којим владајући политичари „одвлаче пажњу од стварних проблема“, неспремни да раде свој посао и рјешавају те проблеме.

- Вучић у јавним наступима не скрива презир, не само према политичким противницима, него ни према истомишљеницима. Он пријети, шири страх, подгријава мржњу, обесмишљава институције и све то да би остао на власти – каже Младен Миросављевић, професор Бањалука колеџа.

Миросављевић додаје да је донедавно мислио да је Додик „шампион бахатости на Балкану“ и да од њега не можемо чути ништа ново, али се испоставило да је након локалних избора лидер СНСД „превазишао сам себе“.

Испоставило се, такође, да ни Хрватска није далеко одмакла од балканског модела комуникације, иако је чланица ЕУ.

- Предсједник Зоран Милановић и премијер Андреј Пленковић су се данима свађали пред ТВ камерама, називајући један другог јазавцем, балавцем и частећи се увредама, које су биле на граници псовке. То, наравно, урушава углед земље – подсјетио је Божо Скоко.  

 

Коментари 0
Повезане вијести
Аналитичар који је понизио Јокића добио отказ (ФОТО) Аналитичар који је понизио Јокића добио отказ (ФОТО)
Аналитичари: Отцјепљење Републику Српску води у нове оружане сукобе Аналитичари: Отцјепљење Републику Српску води у нове оружане сукобе
Полицајци били шокирани када су им похапшене колеге Полицајци били шокирани када су им похапшене колеге
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    12h 9m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    12h 16m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    8h 58m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    3h 36m
    0
  • Код Трнова ухапшено лице због криволова
    12h 25m
    0