Anđela Vuković na papiru oživljava likove iz književnih djela (FOTO)

03.06.2023. 11:10
0
IZVOR: srna.rs

Maturant Srednjoškolskog centra "Pale" Anđela Vuković sa Pala na papiru oživljava likove iz književnih djela, a najčešći motivi radova su zasnovani na bogatoj srpskoj istoriji, kulturi i književnosti.

- Obožavam portrete. Ispunjavama me osjećaj da mogu da prenesem lik na papir i da tako oživim ličnost iz istorijskih mitova i priča ili iz najdražih književnih djela, kako naše tako i svjetske književnosti - rekla je Srni Vukovićeva, koja je završila opšti smjer gimnazije.

Ona je dodala da se, kao i svaki umjetnik, ne boji da zađe i u apstraktne dijelove umjetnosti i pusti mašti na volju ili da oda počast živim legendama srpske javne scene.

Vukovićeva je navela da ne broji svoje radove, da ih ima dosta u različitim mjestima, gradovima i državama.

Među njima su i patrijah Pavle, kosovka djevojka, Beli anđeo, Nemanjići, ikona Bogorodice, vojvoda Petar Bojović, Nikola Tesla, Laza Kostić i njoj jedna od najdražih junaka iz književnosti lik Sofke iz knjige "Nečista krv" Borisava Stankovića.

- Umjetnost je kao ljubav, što je više dajemo više je imamo i time liječimo ne samo svoju dušu, već i tuđu - poručila je Vukovićeva.

Inspirišu je pisci, koje je najviše slikala, a osim njih slikala je i velike vladare poput srednjovjekovnih kraljeva i careva iz dinastije Nemanjića, mnoge naučnike, slikare.

Jedan od Anđelinih najvećih poduhvata, na koje je najponosnija, jeste oslikavanje hodnika i učionica u srednjoškolskom centru.

- Okolina u kojoj učimo treba da bude poučna, a u isto vrijeme i lijepa. Drago mi je ako mogu kroz murale da prenesem neku priču i da učenici moje škole mogu da se poistovjete i nađu idole u ličnostima koje su postigle mnogo za svoj narod i svijetu prikazale najljepšu sliku onoga što jesmo - rekla je Vukovićeva.

Prema njenim riječima, oslikala je mural posvećen srpskom jeziku i pismu u obliku drveta gdje se u dnu nalaze Dositej Obradović i Sava Mrkalj, zatim Vuk Karadžić, likovi najvećih pisaca poput Petra Drugog Petrovića Njegoša, Desanke Maksimović, Miloša Crnjanskog, Isidore Sekulić, Jovana Dučića i monahinje Jefimije.

Vukovićeva je navela da je pisce birala isključivo zbog želje da budućim generacijama na taj način približi ljubav prema knjigama i božanstvenim i besprekornim djelima srpske književnosti.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Foto: srna.rs

U dogovoru sa profesorom srpskog jezika i književnosti, trudila se da pored svakog pisca ispiše citat koji bi mogao da zaintrigira bar jednog učenika da pročita neko djelo toga autora.

- To je možda posljedica moje ljubavi prema knjigama i istoriji. Možda je moje mišljenje da kroz ta djela proživljavamo živote koje nismo živjeli, ali smo poruku i savjet sigurno usvojili, jer ljudi koji uspiju da shvate i da se sažive sa knjigom koriste te događaje, kao iskusan moreplovac zvijezde za navigaciju - ocijenila je Vukovićeva.

Ona je podsjetila da se ljubav ka slikanju i crtanju javila u najranijoj mladosti, kada je shvatila da su papir i olovka njena najdraža igračka.

- Na početku sam koristila olovku, crtala u crno-bijelom kontrastu, ali kasnije sam se oslobodila i odlučila da bih trebala ubaciti malo boje. Tako sam otkrila akrilne boje, platna i četkice koji postaju moji novi najbolji prijatelji - istakla je Vukovićeva.

Jedino mjesto na kome predstavlja svoje radove jeste njen "Instagram" profil - ela_draw_ .

Anđela nikada nije išla ni u jednu likovnu školu i sve što je postigla jeste isključivo proizvod njenog rada, truda i inata da uspije i da se izrazi.

Vukovićeva planira da upiše ruski jezik i književnost u Moskvi, gdje je i uspjela da se izbori za državnu stipendiju i nada se u budućnosti da će moći da kaže da je postala ono što je htjela – književni kritičar i prevodilac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počinju "Dani ruskog filma za djecu" u Palama Počinju "Dani ruskog filma za djecu" u Palama
Tokom jednočasovne obustave saobraćaja mališani kredama crtali po putu (FOTO) Tokom jednočasovne obustave saobraćaja mališani kredama crtali po putu (FOTO)
Dan bez automobila u Palama Dan bez automobila u Palama
Najčitanije
 • Detalji tragedije u kojoj je život izgubio direktor Studentskog doma Foča
  18h 11m
  0
 • Opljačkana benzinska pumpa u Istočnoj Ilidži
  20h 2m
  0
 • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
  21h 34m
  3
 • Najava prekida vodosnabdijevanja za sutra
  13h 13m
  0
 • Šulić otkrio proizvode kojima će biti snižene cijene u Srpskoj
  14h 54m
  4