Angelina Vukosav: Grafički dizajn zanimanje budućnosti

17.06.2021. 20:58
0
IZVOR: Katera

Student generacije na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu za 2020. školsku godinu bila je Angelina Vukosav iz Nevesinja, koja je tokom osnovnih studija na trebinjskoj akademiji, smjer grafički dizajn, ostvarila prosjek 9,78.

Angelina u razgovoru za portal Katera ističe da je činjenica što se nalazi među najboljim studentima u Republici Srpskoj lijep osjećaj, koji proističe iz stava same ličnosti prema pojavnom svijetu.

- Kada znate i kada ste svjesni da ste mnogo toga uradili, uložili, bili odgovorni, uporni, vjerovali u sebe, onda ti rezultati i dođu, prije ili kasnije, na mjesto na koje je trebalo da dođu. Svaka nova nagrada me, naravno, raduje – ističe Vukosav.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Ona kaže da je njen cilj tokom osnovnih studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju bio da uloži što više truda, energije, upornosti i posvećenosti školovanju, te je i sama tako pristupila svom obrazovanju.

Odluka da upiše studije na Akademiji likovnih umjetnosti, na smjeru za grafički dizajn, kaže, bio je zbog činjenice što voli umjetnost i zbog toga što nije neko ko se ograničava u polju svog istraživanja.

- Grafički dizajn je jedna vrsta i umjetnosti i marketinga, koja je primjenjiva i koja se graniči sa drugim profesijama multidisciplinarno. To je jedno od zanimanja budućnosti, to je dobra priča, reklama i kampanja, nešto što te treba privući svojim izgledom i porukom – kaže Vukosav.

Ona kaže da je tokom prvog ciklusa studija stekla veliku količinu znanja, jer je istovremeno istraživala i ono direktno, egzaktno dizajnu, ali i ono što se direktno ticalo kreativnih stvari i predmeta iz oblasti umjetnosti.

Slika

Foto: Privatna arhiva

- Ja sam paralelno pratila dizajn i umjetnost, tako da je proces rada i pristup u odnosu na oblast različit i drugačiji. Dizajn zahtjeva analizu tržišta, priču, realizaciju priče, dok se grafički dio radi u programima. Najviše volim Adobe Illustrator i kombinujem ručni i kompjuterski rad – ističe Vukosav.

Vukosav ističe da je do sada izlagala svoje radove kolektivno i samostalno. Na kolektivnim izložbama izlagala je radove iz dizajna, fotografije, slike, grafike, crteže i drugo.

- Samostalno sam izlagala crteže, to su kombinovane tehnike ekspresivnih pejzaža Hercegovine. Izložbe su bile posjećene, malo je ova situacija sa virusom poremetila stvari, ali je kontakt sa publikom uvijek dragocijen i vrijedan iskustva – ističe Vukosav.

Angelina je trenutno na studijama grafičkog dizajna II ciklusa na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Univereziteta u Istočnom Sarajevu.

- Paralelno radim na nekim zanimljivim projektima i iz jedne i iz druge oblasti. Nakon master studija planiram proširiti svoje školovanje. Stvarima pristupam kreativno, što bi negdje bio i moj savjet drugima. Nemojte se ograničavati, igrajte se, istražujte, spajajte sve oblasti koje vas zanimaju – kaže Angelina.

Ona ističe da će nastaviti spajati dizajn sa književnošću, fotografijom, prirodom, slikom, igrom..

Biografija:

Angelina Vukosav je rođena 1997. godine u Nevesinju, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Osnovne studije sa prosjekom 9,78 završila je na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer grafički dizajn, u Trebinju. Trenutno je na master studijama.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad kao, a neke od njih su i nagrada za najboljeg studenta ALUT, katedre za  Grafički dizajn za 2020. godinu, Plaketa Univerziteta u Istočnom Sarajevu za izuzetan uspjeh tokom studija za 2020. godinu, nagrade za najboljeg studenta “JU Studentski centar Trebinje“, nagrada EU IPAK projekta Institucionalana podrška antikorupciji u BiH, Plaketa "Musa Ćazim Ćatić" za najbolju neobjavljenu pjesmu u 2020. godini i druge.

 

 

Pripremio i razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Firma iz Trebinja naručila 220 kilograma heroina (VIDEO) Firma iz Trebinja naručila 220 kilograma heroina (VIDEO)
Trebinje najbolje mjesto za penzionere Trebinje najbolje mjesto za penzionere
Automobilom uletio u butik Automobilom uletio u butik
Najčitanije
 • Detalji ubistva u Rogatici: Lovac iz nehata ubio drugog lovca
  5h 38m
  0
 • Zbog psa repetirao pištolj prema porodici
  11h 37m
  6
 • Uhapšen zbog ubistva u opštini Rogatica
  7h 14m
  0
 • Australija deportuje Đokovića iz zemlje
  17h 11m
  1
 • Šmit: Neću povući Inckov zakon, na Dodika više ne treba računati
  6h 53m
  9