Besmrtni heroj – Potpukovnik Života Đurić

27.03.2023. 09:00
0
IZVOR: iskra.co

NATO bombardovanje SRJ zvanično je počelo 24. marta 1999. godine u 19 časova i 55 minuta. Bombardovano je područje Kosova i Metohije.

Tokom narednih dana bombardovani su i veći gradovi Srbije i Crne Gore: Beograd, Niš, Novi Sad, Leskovac, Podgorica, Sombor, Subotica, Herceg Novi, Luštica, Obosnik, predajnici sa TV i radio antenama i vojni objekat.

Prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju u 19:53, kada je stradao prvi vojnik VJ Boban Nedeljković.

U 19:55 pogođeni su vojni ciljevi u Prištini. Zatim su u 20:05 tri krstareće rakete pogodile podzemni bunker u Kuršumliji kada je poginulo 11 vojnika VJ. Zatim su bombe oko 20:10 pale na kasarnu u Vrbici.

Potpukovnik, pilot Života Đurić još jedan je srpski heroj koji se upisao u vječnost svojom herojskom pogibijom u borbi protiv terorista OVK na Kosovu i Metohiji marta 1999. godine.

Života Đurić poletio je na zadatak 25. marta 1999. godine. Dok je prelijetao područje Glogovca primjetio je bazu OVK, komandno mjesto i skladište, koje je uništio sa dvije bombe.

Nastavio je let prema unapred određenom cilju i u jednom trenutku, kada je zbog konfiguracije terena morao da okrene avion na bok, pogođen je vatrom sa zemlje.

Pilot Slobodan Dimovski, Životin drug iz generacije, „klasić“, koji ga je tada pratio na zadatku, ispričao je:

– Letjeli smo iznad ispresijecanog terena, u uslovima otežane navigacije na samo pedesetak metara relativne visine. Sunce je bilo na zalasku. Planine na granici s Albanijom već su pravile sjenke. Đurić je već izvršio dejstvo, bio je u manevru na gore kada je pogođen. Vidio sam da je pao na položaj terorista, koji su imali podršku NATO avijacije iz vazduha – rekao je Dimovski.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bombardovanjem SRJ zapadne zemlje pucale u sebe Bombardovanjem SRJ zapadne zemlje pucale u sebe
Sjećanje na pilota majora Zorana Radosavljevića Sjećanje na pilota majora Zorana Radosavljevića
Tadija Sondermajer, pilot kojem se divila Evropa: Obrisani heroj srpskog neba Tadija Sondermajer, pilot kojem se divila Evropa: Obrisani heroj srpskog neba
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  15h 11m
  6
 • Genocid nad „nepoćudnima“ u NDH: Zločin u Jelovcima i Rakovcu - Pale 1943. godine
  3h 23m
  4
 • Zaboravljeni zločin: Ubistvo civila iz zasjede kod Srednjeg
  3h 19m
  1
 • Prije 24 godine potpisan Kumanovski sporazum
  3h 27m
  0
 • Karić novi direktor DKPT-a, Todorović Instituta za standardizaciju BiH
  17h 53m
  0