Besmrtni heroj – Potpukovnik Života Đurić

27.03.2024. 09:00
0
IZVOR: iskra.co

NATO bombardovanje SRJ zvanično je počelo 24. marta 1999. godine u 19 časova i 55 minuta. Bombardovano je područje Kosova i Metohije.

Tokom narednih dana bombardovani su i veći gradovi Srbije i Crne Gore: Beograd, Niš, Novi Sad, Leskovac, Podgorica, Sombor, Subotica, Herceg Novi, Luštica, Obosnik, predajnici sa TV i radio antenama i vojni objekat.

Prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju u 19:53, kada je stradao prvi vojnik VJ Boban Nedeljković.

U 19:55 pogođeni su vojni ciljevi u Prištini. Zatim su u 20:05 tri krstareće rakete pogodile podzemni bunker u Kuršumliji kada je poginulo 11 vojnika VJ. Zatim su bombe oko 20:10 pale na kasarnu u Vrbici.

Potpukovnik, pilot Života Đurić još jedan je srpski heroj koji se upisao u vječnost svojom herojskom pogibijom u borbi protiv terorista OVK na Kosovu i Metohiji marta 1999. godine.

Života Đurić poletio je na zadatak 25. marta 1999. godine. Dok je prelijetao područje Glogovca primjetio je bazu OVK, komandno mjesto i skladište, koje je uništio sa dvije bombe.

Nastavio je let prema unapred određenom cilju i u jednom trenutku, kada je zbog konfiguracije terena morao da okrene avion na bok, pogođen je vatrom sa zemlje.

Pilot Slobodan Dimovski, Životin drug iz generacije, „klasić“, koji ga je tada pratio na zadatku, ispričao je:

– Letjeli smo iznad ispresijecanog terena, u uslovima otežane navigacije na samo pedesetak metara relativne visine. Sunce je bilo na zalasku. Planine na granici s Albanijom već su pravile sjenke. Đurić je već izvršio dejstvo, bio je u manevru na gore kada je pogođen. Vidio sam da je pao na položaj terorista, koji su imali podršku NATO avijacije iz vazduha – rekao je Dimovski.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na pilota majora Zorana Radosavljevića Sjećanje na pilota majora Zorana Radosavljevića
Prije 25 godina počela NATO agresija na SR Jugoslaviju Prije 25 godina počela NATO agresija na SR Jugoslaviju
Aleksić: Žrtve moraju dobiti satisfakciju za ratni zločin NATO-a Aleksić: Žrtve moraju dobiti satisfakciju za ratni zločin NATO-a
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    21h 53m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    6h 29m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    5h 45m
    0
  • Danas Markovdan
    10h 11m
    0
  • Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
    4h 25m
    0