Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић

27.03.2024. 09:00
0
ИЗВОР: iskra.co

НАТО бомбардовање СРЈ званично је почело 24. марта 1999. године у 19 часова и 55 минута. Бомбардовано је подручје Косова и Метохије.

Током наредних дана бомбардовани су и већи градови Србије и Црне Горе: Београд, Ниш, Нови Сад, Лесковац, Подгорица, Сомбор, Суботица, Херцег Нови, Луштица, Обосник, предајници са ТВ и радио антенама и војни објекат.

Прве ракете пале су на касарну у Прокупљу у 19:53, када је страдао први војник ВЈ Бобан Недељковић.

У 19:55 погођeни су војни циљеви у Приштини. Затим су у 20:05 три крстареће ракете погодиле подземни бункер у Куршумлији када је погинуло 11 војника ВЈ. Затим су бомбе око 20:10 пале на касарну у Врбици.

Потпуковник, пилот Живота Ђурић још један је српски херој који се уписао у вјечност својом херојском погибијом у борби против терориста ОВК на Косову и Метохији марта 1999. године.

Живота Ђурић полетио је на задатак 25. марта 1999. године. Док је прелијетао подручје Глоговца примjетио је базу ОВК, командно мјесто и складиште, које је уништио са двије бомбе.

Наставио је лет према унапред одређеном циљу и у једном тренутку, када је због конфигурације терена морао да окрене авион на бок, погођен је ватром са земље.

Пилот Слободан Димовски, Животин друг из генерације, „класић“, који га је тада пратио на задатку, испричао је:

– Летјели смо изнад испресијецаног терена, у условима отежане навигације на само педесетак метара релативне висине. Сунце је било на заласку. Планине на граници с Албанијом већ су правиле сjенке. Ђурић је већ извршио дејство, био је у маневру на горе када је погођен. Видио сам да је пао на положај терориста, који су имали подршку НАТО авијације из ваздуха – рекао је Димовски.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је био Ролан Гарос? Tениски рекет спасао човјека по коме турнир носи име, иако није био тенисер Ко је био Ролан Гарос? Tениски рекет спасао човјека по коме турнир носи име, иако није био...
На данашњи дан окончана НАТО агресија на СР Југославију На данашњи дан окончана НАТО агресија на СР Југославију
Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића
Најчитаније
 • Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ
  11h 34m
  0
 • Одржана ванредна скупштина Џудо савеза Републике Српске: Живко Милијаш изабран за предсједника
  8h 42m
  1
 • Шта је Србији потребно да са два бода прође даље?
  10h 0m
  0
 • Најбржи начин да расхладите аутомобил који је био паркиран на сунцу
  10h 40m
  0
 • Сутра нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином
  7h 54m
  0