Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић

27.03.2023. 09:00
0
ИЗВОР: iskra.co

НАТО бомбардовање СРЈ званично је почело 24. марта 1999. године у 19 часова и 55 минута. Бомбардовано је подручје Косова и Метохије.

Током наредних дана бомбардовани су и већи градови Србије и Црне Горе: Београд, Ниш, Нови Сад, Лесковац, Подгорица, Сомбор, Суботица, Херцег Нови, Луштица, Обосник, предајници са ТВ и радио антенама и војни објекат.

Прве ракете пале су на касарну у Прокупљу у 19:53, када је страдао први војник ВЈ Бобан Недељковић.

У 19:55 погођeни су војни циљеви у Приштини. Затим су у 20:05 три крстареће ракете погодиле подземни бункер у Куршумлији када је погинуло 11 војника ВЈ. Затим су бомбе око 20:10 пале на касарну у Врбици.

Потпуковник, пилот Живота Ђурић још један је српски херој који се уписао у вјечност својом херојском погибијом у борби против терориста ОВК на Косову и Метохији марта 1999. године.

Живота Ђурић полетио је на задатак 25. марта 1999. године. Док је прелијетао подручје Глоговца примjетио је базу ОВК, командно мјесто и складиште, које је уништио са двије бомбе.

Наставио је лет према унапред одређеном циљу и у једном тренутку, када је због конфигурације терена морао да окрене авион на бок, погођен је ватром са земље.

Пилот Слободан Димовски, Животин друг из генерације, „класић“, који га је тада пратио на задатку, испричао је:

– Летјели смо изнад испресијецаног терена, у условима отежане навигације на само педесетак метара релативне висине. Сунце је било на заласку. Планине на граници с Албанијом већ су правиле сjенке. Ђурић је већ извршио дејство, био је у маневру на горе када је погођен. Видио сам да је пао на положај терориста, који су имали подршку НАТО авијације из ваздуха – рекао је Димовски.

Коментари 0
Повезане вијести
Бомбардовањем СРЈ западне земље пуцале у себе Бомбардовањем СРЈ западне земље пуцале у себе
Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића
Тадија Сондермајер, пилот којем се дивила Европа: Обрисани херој српског неба Тадија Сондермајер, пилот којем се дивила Европа: Обрисани херој српског неба
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  14h 24m
  5
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  23h 17m
  3
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  2h 36m
  4
 • Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
  2h 32m
  1
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  17h 6m
  0