Besplatno školovanje za sve učenike Bogoslovije u Prizrenu

29.08.2022. 15:49
0
IZVOR: srna.rs

U obnovljenoj Bogosloviji Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu uskoro treba da započne nova školska godina, a od ove godine je Eparhija raško-prizrenska obezbijedila besplatno školovanje za sve bogoslove.

Episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je i rektor Bogoslovije, se nada da će besplatno školovanje biti dodatni motiv za mnoge roditelje da svoju djecu, koja žele da započnu bogoslovsku školu, pošalju u Prizrensku bogosloviju, čime će dati veliki doprinos Crkvi i Eparhiji, pošto je ovo jedan od najvažnijih stubova crkvenog i narodnog života na Kosovu i Metohiji.

Iz Prizrenske bogoslovije su istakli da su bogoslovi, njih tridesetak, ujedno najbrojniji srpski stanovnici carskog grada u vrijeme školske godine i njihov dolazak predstavlja veliku radost.

Vladika Teodosije rekao je da je Eparhija, zahvaljujući putem stipendija, obezbijedila besplatno školovanje u dane kada cijela Srpska pravoslavna crkva zajedno sa državom Srbijom ulažu velike napore da se očuva srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Vladika je pojasnio da svi novi učenici Prizrenske bogoslovije, uključujući i one koji su već upisani, imaju besplatno školovanje, udžbenike i internat, uključujući i upis škole za nove učenike.

- Na taj način će Eparhija raško-prizrenska, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, moći da podmiri sve troškove školovanja učenika. Tako ćemo najviše izaći u susret roditeljima, koji su svoju decu poslali u Prizren da bi učili bogosloviju - istakao je episkop Teodosije.

Sve potrebne informacije zainteresovani mogu dobiti na sajtu www.bogoslovijaprizren.org, putem telefona 020/610-007 ili putem imejl-adrese bogoslovijaprizren@gmail.com.

 

Prizrenska bogoslovija osnovana je 1871. godine i dala je veliki broj crkvenih djelatnika, arhijereja, sveštenika, monaha i profesora koji su obilježili istoriju Srpske pravoslavne crkve u posljednjih 150 godina njenog postojanja.

Nakon potpune obnove svih školskih objekata 2016. godine, Prizrenska bogoslovija jedna je od najbolje opremljenih škola, sa najsavremenijim uslovima za internatski život i učenje bogoslovaca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Napadnut sveštenik SPC u centru Prizrena Napadnut sveštenik SPC u centru Prizrena
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    7h 59m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    21h 41m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    21h 9m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    20h 0m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    6h 1m
    0