Бесплатно школовање за све ученике Богословије у Призрену

29.08.2022. 15:49
0
ИЗВОР: srna.rs

У обновљеној Богословији Светих Кирила и Методија у Призрену ускоро треба да започне нова школска година, а од ове године је Епархија рашко-призренска обезбиједила бесплатно школовање за све богослове.

Епископ рашко-призренски Теодосије, који је и ректор Богословије, се нада да ће бесплатно школовање бити додатни мотив за многе родитеље да своју дјецу, која желе да започну богословску школу, пошаљу у Призренску богословију, чиме ће дати велики допринос Цркви и Епархији, пошто је ово један од најважнијих стубова црквеног и народног живота на Косову и Метохији.

Из Призренске богословије су истакли да су богослови, њих тридесетак, уједно најбројнији српски становници царског града у вријеме школске године и њихов долазак представља велику радост.

Владика Теодосије рекао је да је Епархија, захваљујући путем стипендија, обезбиједила бесплатно школовање у дане када цијела Српска православна црква заједно са државом Србијом улажу велике напоре да се очува српски народ на Косову и Метохији.

Владика је појаснио да сви нови ученици Призренске богословије, укључујући и оне који су већ уписани, имају бесплатно школовање, уџбенике и интернат, укључујући и упис школе за нове ученике.

- На тај начин ће Епархија рашко-призренска, захваљујући помоћи добрих људи, моћи да подмири све трошкове школовања ученика. Тако ћемо највише изаћи у сусрет родитељима, који су своју децу послали у Призрен да би учили богословију - истакао је епископ Теодосије.

Све потребне информације заинтересовани могу добити на сајту www.bogoslovijaprizren.org, путем телефона 020/610-007 или путем имејл-адресе bogoslovijaprizren@gmail.com.

 

Призренска богословија основана је 1871. године и дала је велики број црквених дјелатника, архијереја, свештеника, монаха и професора који су обиљежили историју Српске православне цркве у посљедњих 150 година њеног постојања.

Након потпуне обнове свих школских објеката 2016. године, Призренска богословија једна је од најбоље опремљених школа, са најсавременијим условима за интернатски живот и учење богословаца.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Нападнут свештеник СПЦ у центру Призрена Нападнут свештеник СПЦ у центру Призрена
Најчитаније
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  15h 49m
  0
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  20h 14m
  2
 • Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву
  13h 10m
  1
 • Полиција о драми у сарајевској школи: Два ученика избодена, трећи основац ухапшен
  15h 52m
  0
 • Анастасија Ђорђић ученик генерације Средњошколског центра „Источна Илиџа“
  17h 1m
  0