Bijeli luk crne boje iz Ljubinja hit je u farmaciji

04.02.2023. 21:01
0
IZVOR: srna.rs

Firma „Farmavit” iz Ljubinja, koja se bavi uzgojem i preradom bijelog luka, pokrenula je proizvodnju fermentisanog bijelog luka, poznatijeg kao bijeli luk crne boje, od koga se preradom dobija desetak proizvoda korisnih za liječenje mnogih oboljenja, što ovu firmu čini jedinstvenom na Balkanu.

Rukovodilac poslovne jedinice u „Farmavitu” Stefan Šalvarica rekao je da se nakon procesa dobija bijeli luk crne boje, što je poznato kao proizvod koji sadrži mnogo više antioksidanasa od svježeg bijelog luka.

Nema mirisa

Istakao je da se fermentacijom bijelog luka dobija jači bijeli luk, koji nema miris i ne iritira sluzokožu želuca.

- Takav bijeli luk smo preradili i napravili ekstrakte od njega, koje smo obogatili dodacima esencijalnih ulja iz Hercegovine. Sve smo to zapakovali u farmaceutski oblik meke želatinske kapsule, savremeni farmaceutski oblik, što nas čini jedinstvenim na Balkanu - rekao je Šalvarica.

Dodao je da ova firma sada proizvodi deset proizvoda na bazi fermentisanog bijelog luka koji se mogu koristiti za liječenje visokog krvnog pritiska, za imunitet i slično.

Šalvarica kaže da se ovi proizvodi mogu kupiti u apotekama širom Bosne i Hercegovine, a dostupni su i na međunarodnom tržištu posredstvom internet platforme.

Objasnio da je ova firma prije desetak godina počela sa uzgojem i preradom bijelog luka, kada je i napravljena fabrika u Ljubinju, jedinstvena u ovom dijelu Evrope.

Izvozili u zemlje EU

Prema njegovim riječima, izvor sirovine su sopstvene plantaže i kooperantska mreža u Hercegovini, a godišnje otkupe više od 20 tona bijelog luka od domaćih proizvođača.

- Najprije smo počeli da pravimo marinade od bijelog luka, ti proizvodi se nalaze u prodaji širom BiH, a izvozili smo ih i u zemlje EU - rekao je Šalvarica.

Naveo je da osim toga, prodaju i svježi bijeli luk, te napominje da su otkupne cijene jednake maloprodajnoj cijeni uvoznog luka iz EU, što predstavlja problem za ovu firmu kad je riječ o plasmanu.

Firma „Farmavit” iz Ljubinja ima 15 radnika, a na sopstvenim plantažama godišnje proizvedu blizu 20 tona bijelog luka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM Prosječna neto plata u februaru 1.256 KM
Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO) Jelena Trivić najavila: „Formiramo Narodni front za Republiku Srpsku“ (VIDEO)
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  23h 18m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  22h 13m
  6
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  19h 31m
  5
 • Zbog udesa obustavljen saobraćaj na putu Zvornik-Vlasenica
  19h 21m
  0
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  16h 28m
  0