Biljana Abula kandidat za "Večernjakovu" osobu godine

04.05.2021. 19:10
0
IZVOR: Katera

Paljanka, pilot putničkog aviona, sa kojom smo razgovarali u intervjuu, Biljana Abula našla se među 150 kandidata za osobu godine prema izboru "Večernjakovog pečata", manifestaciji koja se ove godine održava po 20. put i "Večernjeg lista" iz Mostara za titulu "osoba godine" u kategoriji "Ponos BiH".

Priča o uspjehu Biljane Abule, njenoj želji da se nakon posla stjuardese koji je godinama obavljala u kompaniji "Qatar airways" otisne do pilotske kabine i upravlja najvećim vazduhoplovima na putničkim avionskim linijama, krenula je upravo od našeg portala do drugih medija širom Republike Srpske i čitave BiH.

Taj uspjeh mogao bi biti nagrađen titulom "Osoba godine" prema Večernjakovom pečatu u realizaciji lista "Večernji list" za Bosnu i Hercegovinu, koji organizuju ove manifestaciju već dvadeset godina.

Slika

Biljana među kandidatima

Pored Biljane, na listi 150 kandidadata našli su se uspješni privrednici, vjerski poglavari, političari, kulturni radnici, muzičari, sportisti, naučnici, ali i "obični, mali ljudi velikih djela", navodi "Večernji list" u štampanom izdanju.

Žiri "Večernjikovog pečata" ocijeniće ko je među ovih 150 kandidata ostavio najviše traga u 2020. godini, koje su odabrali od više od hiljadu kandidata iz šireg kruga. 

Večernjakov pečat biraće laureate u 15 različitih kategorija, a ko će biti pobjednici i Osoba godine znaće se na izboru 28. ovog mjeseca.

Vjerovatno prva žena pilot sa ovog kraja, Paljanka Biljana Abula prošle godine je dobila licencu za upravljanje putničkim avionom i ove godine bi trebala da uniformu stjuardese zamijeni uniformom pilota neke od avio kompanija u svijetu.

Biljana je u svijet avijacije „uplovila“ sasvim slučajno, na poziv prijateljice 2015. godine i prijavila se na konkurs za stjuardesu u „Qatar Airways“ kompaniji, koji je održan u Sarajevu.

Rođena je i odrasla u Palama, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je kriminalistiku na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    10h 26m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    9h 50m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    8h 5m
    11
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    1h 24m
    3
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    9h 44m
    0