Borci Srpske Ilidže na Vidovdanskoj akademiji u Nišu

28.06.2020. 09:42
0
IZVOR: is-radio.com

Sto dvadeset ratnih veterana i njihovih potomaka iz Istočnog Sarajeva prisustvovalo je Vidovdanskoj akademiji u Nišu na kojoj je legendarnom doktoru Miodragu Laziću posthumno dodijeljen orden Svetog Romana. Orden je primila Nina Vujošović, kćerka doktora Lazića.

Slika

- To su prijatelji i poštovaoci moga oca koji su došli da mu se poklone. Od njegove smrti desilo se toliko toga što je pokazalo koliko ga je mnogo ljudi voljelo i svaki od tih događaja za nas je bio veoma dirljiv kao podsećanje kakav je velikan bio moj tata - rekla je Nina Vujošović.

Predsjednik “Ilidžanskog borca” Goran Šehovac kazao je da na ovaj način žele da odaju počast nekadašnjem saborcu, srpskom heroju i humanisti.

Slika

 

- Doktor Miodrag Lazić svojim nesebičnim, humanim radom je zadužio je srpski narod ovog kraja da zauvijek čuva uspomenu na njega, a ovo putovanje je najmanje što možemo da učinimo kako bismo mu se bar dijelom odužili za sve ono što je činio za nas u teškim, ratnim vremenima. Zbog epidemije virusa korona nismo bili u mogućnosti da prisustvujemo sahrani i četrdesetodnevnom pomenu ali smo u dogovoru sa porodicom doktora Lazića odlučili da za Vidovdan posjetimo njegov grob i odamo mu počast - kazao je Šehovac.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić kazao je da je doktor Lazić ostavio neizbrisiv trag u nekadašnjem Srpskom Sarajevu te da Srbi sa ovih prostora imaju obavezu da njeguju uspomenu na njegovo djelo.

Slika

- Sutra ćemo prisustvovati pomenu doktoru Laziću na Novom groblju u Nišu, kada ćemo položiti i cvijeće, da se sa borcima iz Istočnog Sarajeva i drugim ljudima prisjetimo i još jednom odužimo doktoru Laziću za sve što je učinio za nas - rekao je Lučić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da je sa Gradskom upravom Niša dogovoreno da knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“, doktora Miodraga Lazića, koju je posthumno objavila Novinska agencija Republike Srpske – SRNA, bude prevedena na ruski i engleski jezik.

Slika

- Dogovorili smo da sa Novinskom agencijom Republike Srpske – SRNA i porodicom obezbijedimo još kvalitetnije izdanje novoobjavljene knjige - rekao je Vuković.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan rođen veliki Miodrag Lazić Na današnji dan rođen veliki Miodrag Lazić
Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Najčitanije
  • Izgorio automobil u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 13m
    0
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    3h 2m
    1
  • Knez Miloš - oslobodilac i autokrata
    15h 39m
    0
  • Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
    11h 26m
    6
  • Uhapšen muškarac, zaplijenjeno više od kilogram droge
    13h 34m
    0