Božićna akademija u Istočnom Sarajevu - Istorija srpskog naroda i stradanja vezana za Božić

04.01.2023. 20:15
0
IZVOR: katera.news

U Istočnom Novom Sarajevu večeras je počela svečana Božićna akademija, koju organizuje ova lokalna zajednica, a na kojoj će nastupiti Muzički sastav “Katera“, vokalni solista Tamara Mitrović, dok će o Božiću besjediti protojerej stavrofor Darko Đogo.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da se nada će uz sve blagodati koje donosi Božić kao najradosniji hrišćanski praznik organizovanje akademije postati tradiconalno.

Slika

Foto: katera.news

- Božićna akademija treba da postane tradicionalna i da se na njoj okupljamo i slušamo prigodne besjede sveštenih lica i muzičke numere, a sve u cilju stvaranja praznične atmosfere i promovisanje porodičnih vrijednosti - rekao je Katić.

On je naglasio da je upravo vrijeme pred božićne praznike odlična prilika da se njeguju porodične vrijednosti i okupljanja porodica.

Katić je iskoristio priliku da svim sugrađanima poželi sve najbolje u predstojećim božićnim praznicima, da ih provedu u zdravlju, miru i veselju sa svojim najmilijim.

Slika

Foto: katera.news

Protojerej stavrofor Darko Đogo istakao je da će rasvijetliti smisao Božića u nekom kontekstu koji je danas neophodan.

-  Svakako ona vječita istina i tajna – da je Bog postao čovjek i da je uvijek tu sa nama i u svakom aspektu našega života. Čini mi se da je danas naročito neophodno rasvijetliti žrtvenu stranu Božića i kako je ovaj najradosniji praznik povezan kroz istoriju srpskog naroda i našim stradanjima koja su često bila upravo na Božić – rekao je protojerej stavrofor Đogo.

Prema njegovim riječima, potrebno je povezati Božić i sa nekom društvenom problematikom koju danas vidimo, kao i stramputicama kojim smo se kao društvo predali.

- Tek kada nas Bog koji postaje čovjek zagrli i kada nas u tom zagrljaju opomene i uzdigne mi zapravo možemo za sebe da kažemo da smo hrišćani i da je poruka Božića došla do nas – istakao je protojerej stavrofor Đogo.

Slika

Foto: katera.news

Član muzičkog sastava „Katera“ Luka Novosel rekao je da će se predstaviti sa nekoliko duhovnih i svjetovnih pjesama, te nekolicinom autorskih pjesama.

- Nadam se da ćemo našom muzikom upotpunili atmosferu Božića i da ćemo tako krenuti ka najradosnijem hrišćanskom prazniku i u slavlje povodom Dana Republike Srpske 9. januara - rekao je Novosel.

On se zahvalio načelniku Katiću i cijeloj Lukavičkoj parohiji na pozivu da učestvuju u večerašnjoj akademiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu
Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
U ponedjeljak obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade U ponedjeljak obilježavanje 32 godine Prve sarajevske mehanizovane brigade
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 35m
    4
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    21h 7m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 45m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    16h 17m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    21h 50m
    0