Bratunac: Primljena 54 učenika manje od plana

20.08.2020. 10:40
0
IZVOR: Srna

Umjesto planiranih šest odjeljenja sa ukupno 144 učenika u Srednjoškolski centar Bratunac u prve razrede upisano je pet odjeljenja sa svega 90 đaka ili čak za 54 manje od plana, rekla je Srni sekretar ovog Centra Rajka Savić.

Savićeva je navela da je ove godine znatno manji broj učenika završio osnovne škole u Bratuncu i okolnim opštinama i da je to jedan od razloga najslabijeg interesovanja za upis u škole u okviru ovog centra od njegovog osnivanja.

Ona je precizirala da je u struci geodezija i građevinarstvo upisano jedno odjeljenje manje u odnosu na plan i da su upisana 24 đaka za zanimanje arhitektonski tehničar, dok, zbog nezainteresovanosti učenika, nije bilo upisa u planirano odjeljenje građevinskih tehničara.

-U mašinskoj struci primljeno je 16 đaka za ce-en-ce tehničare ili osam manje od planiranog broja. U mješovito odjeljenje trogodišnje škole za proizvodna zanimanja primljeno je 15 učenika za zanimanje bravar-zavarivač ili tri više u odnosu na plan, dok nije bilo interesovanja za majstorsko zanimanje obrada metala rezanjem- navela je Savićeva.

Ona je istakla da su dobili saglasnost resornog ministarstva za izmjene broja primljenih đaka u odnosu na plan u odjeljenjima za radnička zanimanja.

Savićeva je precizirala da je za zanimanje elektrotehničar-električar primljeno jedno odjeljenje sa planirana 24 učenika, dok je u kombinovano odjeljenje za proizvodna zanimanja primljeno svega 11 od 24 planirana đaka, i to za zanimanje električar-elektroinstalater, dok za zanimanje autoelektričar nije bilo zainteresovanih kandidata.

Savićeva je istakla da u ovom centru očekuju upis još određenog broja đaka kada počne školska godina, navodeći da je već postala praksa da se izvjestan broj đaka nakon bezuspješnih pokušaja da upišu neke druge škole ipak vrati i upiše neku od škola u Srednjoškolskom centru Bratunac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    23h 50m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    21h 52m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    19h 53m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    20h 45m
    1
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    14h 20m
    1