Brutalni napad: Srbin pretučen motkom na KiM

20.09.2024. 09:45
0
IZVOR: kosovo-online.com

Kancelarija za KiM saopštila je da je noćas oko ponoći u svojoj kući pretučen i opljačkan Dejan Radić iz Starog Gracka u opštini Lipljan. Kancelarija ovaj napad karakteriše kao etnički motivisan i upozorava da je izazvao ogromnu zabrinutost i strah među preostalim Srbima u ovom mjestu.

- Trojica napadača koja su pričala albanski prvo su ga vezali, a potom tukli motkom i na kraju opljačkali. Nesrećnom čoveku pomoć su pružile komšije Srbi koje su pozvale policiju, jer Dejan u porodičnom domu živi sam, s obzirom na to da mu je majka nedavno preminula - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ovaj napad posljedice antisrpske politike i institucionalnog nasilja Prištine i Aljbina Kurtija.

- Ovaj brutalni napad posledica je antisrpske politike i institucionalnog nasilja koje sprovode Priština i Aljbin Kurti prema Srbima i brojnih primera policijske brutalnosti, kojima se šalje poruka da su Srbi na Kosovu i Metohiji poželjne i legitimne mete Albanaca i da za njihova stradanja niko neće odgovarati - ističe Kancelarija za KiM.

Naglašava da su napadi na Srbe postali svakodnevica na Kosovu „jer svaka mržnja rađa i inspiriše mržnju, a Srbi u ovom stradalnon selu ni posle dve i po decenije nemaju mira, već su ponovo na meti Albanaca“.

- Ovaj napad uneo je ogromnu zabrinutost i zebnju među preostale Srbe koji žive u Starom Gracku, jer oni čija je obaveza da ih štite, okreću glavu na drugu stranu, da ne vide sopstvenu sramotu. Da li će o Dejanovim mukama kroz koje je prošao da se oglasi neki međunarodni predstavnik iz Prištine i da ga poseti ili on za njih ne postoji? Hoće li borci za ljudska prava da podignu glas za brutalno pretučenog Srbina na Kosovu i Metohiji i da traže od Prištine i Kurtija da prestanu da sprovode i zagovaraju politiku koja inspiriše nasilje i teror nad Srbima? - zaključuje Kancelarija za KiM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji Vučić najavljuje nove mjere za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji
Sedmi dan albanske blokade Sedmi dan albanske blokade
Srbima i jutros zabranjen ulazak na radna mjesta Srbima i jutros zabranjen ulazak na radna mjesta
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    17h 8m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    20h 47m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    15h 17m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    3h 58m
    0
  • Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra
    22h 14m
    1