Centru za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu dnevno se javi od 50 do 70 korisnika

10.10.2021. 10:57
1
IZVOR: SRNA

Centru za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu dnevno se u prosjeku obrati od 50 do 70 korisnika, od predškolaca do penzionera, rekao je Srni načelnik ove ustanove Slobodan Nogo.

On navodi da su, osim pacijenata sa dementnim i psihotičnim procesima, u porastu i oni koji pate od anksioznosti, stanja sniženog raspoloženja i nesanice.

Prema njegovim riječima, zaštita mentalnog zdravlja u današnje vrijeme, posebno u kontekstu pandemije virusa korona, postaje jedno od glavnih zdravstvenih pitanja.

Nogo u izjavi povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja ističe da je pandemijom virusa korona najviše pogođena radna populacija, uglavnom zbog povećanog obima posla i hroničnog stresa koji obuhvata emocionalnu iscrpljenost i rastući negativan stav prema životu.

- Savjet je da se ne treba previše opterećivati potencijalnim događajima u budućnosti i zamišljati negativne scenarije. Potrebno je da se okružimo ljudima vedrog i pozitivnog duha i provodimo što više vremena u prirodi, te izgradimo pozitivan stav koji će nam pomoći u planiranju budućnosti - poručio je Nogo.

On navodi da poseban značaj za tretman pacijenata ima okupaciono radna terapija koja ima za svrhu da pomogne ljudima da razviju stavove i ponašanja koji će im omogućiti da živi što je moguće punijim životom.

- Za dobru procjenu pacijenta, osim istorije njegove bolesti i trenutnog stanja, trebalo bi da posmatramo i njegovu ličnost, inteligenciju i socijalno i ekonomsko porijeklo. Ova vrsta terapije, kroz različite modele i načine daje nam mogućnost da pacijenta vratimo u stanje optimalnog funkcionisanja, kako u radu /na poslu/, tako i svim drugim dnevnim aktivnostima - naveo je Nogo.

Nogo pojašnjava da aktivnosti dnevnog života podrazumijevaju tri područja, a to su briga o sebi /higijena, hranjenje, oblačenje/, produktivnost /radne ili školske obaveze, vještine igranja za djecu/, te slobodno vrijeme /hobiji, druženje, rekreacija/.

Nogo savjetuje svima koji ne mogu sami da se izbore sa problemima da potraže profesionalnu pomoć.

On je istakao da trenutno kadrovski Centar za mentalno zdavlje u Istočnom Sarajevu raspolaže sa dva psihijatra i dva psihologa, logopedom, socijalnim radnikom i dvije medicinske sestre.

Korisnici usluga Centra za mentalno zdravlje su sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova, kao i dijela federalnog Sarajeva.

Centar za mentalno zdravlje radi u dvije smjene, od 7.00 do 19.00 časova, a kontakt telefon je 057/230-880.

Obilježavanje 10. oktobra - Svjetskog dana mentalnog zdravlja pokrenula je Svjetska zdravstvena organizacija 1992. godine, s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i mobilizacije napora za bolje mentalno zdravlje ljudi.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Ima li iko normalan 10.10.2021. 20:00
    E, mlogo brate..
    Mjesečno preko 1000 (računajući da se jedni te isti jave više puta)

    Ima li iko normalan?
Povezane vijesti
Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila i velikog kašlja Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila i velikog kašlja
Jednočasovni štrajk upozorenja uposlenih u Domu zdravlja "Istočno Sarajevo" (FOTO) Jednočasovni štrajk upozorenja uposlenih u Domu zdravlja "Istočno Sarajevo" (FOTO)
Dom zdravlja "Istočno Sarajevo" najavio jednočasovni štrajk ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni Dom zdravlja "Istočno Sarajevo" najavio jednočasovni štrajk ukoliko njihovi zahtjevi ne budu...
Najčitanije
  • U BiH poskupjele cigarete
    23h 19m
    0
  • Dizel i benzin poskupljuju, evo za koliko
    8h 13m
    0
  • Policajac ukrao 180 kilograma sira, pa ostao bez posla
    21h 38m
    0
  • TECHNO MIN zapošljava: Prodavač IT opreme
    3h 37m
    0
  • Da li smo sigurni ako grom udari u auto?
    19h 30m
    0