Центру за ментално здравље у Источном Сарајеву дневно се јави од 50 до 70 корисника

10.10.2021. 10:57
1
ИЗВОР: СРНА

Центру за ментално здравље у Источном Сарајеву дневно се у просјеку обрати од 50 до 70 корисника, од предшколаца до пензионера, рекао је Срни начелник ове установе Слободан Ного.

Он наводи да су, осим пацијената са дементним и психотичним процесима, у порасту и они који пате од анксиозности, стања сниженог расположења и несанице.

Према његовим ријечима, заштита менталног здравља у данашње вријеме, посебно у контексту пандемије вируса корона, постаје једно од главних здравствених питања.

Ного у изјави поводом Свјетског дана менталног здравља истиче да је пандемијом вируса корона највише погођена радна популација, углавном због повећаног обима посла и хроничног стреса који обухвата емоционалну исцрпљеност и растући негативан став према животу.

- Савјет је да се не треба превише оптерећивати потенцијалним догађајима у будућности и замишљати негативне сценарије. Потребно је да се окружимо људима ведрог и позитивног духа и проводимо што више времена у природи, те изградимо позитиван став који ће нам помоћи у планирању будућности - поручио је Ного.

Он наводи да посебан значај за третман пацијената има окупационо радна терапија која има за сврху да помогне људима да развију ставове и понашања који ће им омогућити да живи што је могуће пунијим животом.

- За добру процјену пацијента, осим историје његове болести и тренутног стања, требало би да посматрамо и његову личност, интелигенцију и социјално и економско поријекло. Ова врста терапије, кроз различите моделе и начине даје нам могућност да пацијента вратимо у стање оптималног функционисања, како у раду /на послу/, тако и свим другим дневним активностима - навео је Ного.

Ного појашњава да активности дневног живота подразумијевају три подручја, а то су брига о себи /хигијена, храњење, облачење/, продуктивност /радне или школске обавезе, вјештине играња за дјецу/, те слободно вријеме /хобији, дружење, рекреација/.

Ного савјетује свима који не могу сами да се изборе са проблемима да потраже професионалну помоћ.

Он је истакао да тренутно кадровски Центар за ментално здавље у Источном Сарајеву располаже са два психијатра и два психолога, логопедом, социјалним радником и двије медицинске сестре.

Корисници услуга Центра за ментално здравље су са подручја Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и Трнова, као и дијела федералног Сарајева.

Центар за ментално здравље ради у двије смјене, од 7.00 до 19.00 часова, а контакт телефон је 057/230-880.

Обиљежавање 10. октобра - Свјетског дана менталног здравља покренула је Свјетска здравствена организација 1992. године, с циљем подизања свијести о проблемима менталног здравља и мобилизације напора за боље ментално здравље људи.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ima li iko normalan 10.10.2021. 20:00
    E, mlogo brate..
    Mjesečno preko 1000 (računajući da se jedni te isti jave više puta)

    Ima li iko normalan?
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО) Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО)
Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду испуњени Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду...
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    21h 46m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    19h 48m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    18h 41m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    17h 49m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    18h 46m
    0