,,Cetinjski vjesnik“ 1912: Stranci obavezni da koriste ćirilicu u srpskoj Crnoj Gori

02.01.2024. 09:00
0
IZVOR: in4s.net

,,Cetinjski vjesnik“ u tekstu koji je objavljen 23. decembra 1912. godine piše kako je listu stigla opravdana žalba u kojoj se ističe da austrijska agencija koja posluje u Baru ne koristi ćirilično pismo u svom poslovanju, iako je, kako opominje ovaj cetinjski list, Crna Gora slobodna srpska država u kojoj su i stranci obavezni da poštuju njeno izvorno pismo.

– Dobijamo ovu opravdanu žalbu: Agencija austrijskog Lojda u Baru vrši prepisku latinicom. Čudi nas da već iz trgovačkog uobičajenog takta ne pišu pismom koje u zemlji vlada - pisao je ,,Cetinjski vjesnik“.

List ističe da je apsolutna obaveza korišćenja ćiriličnog pisma jer, kako objašnjava dalje u tekstu, “kad bi se svima pustilo da volju počeli bi pisati i kakvim novopronađenim pismima“.

– Ali, bez ozbira na tu vrstu obaveze ima i jačih obaveza da se u slobodnoj srpskoj državi Crnoj Gori – gdje je obavezna ćirilica njome mora i Lojd služiti, jer kad bi se to njima na volju pustilo, onda bi to do skora počeli nam pisati i turski ili možda kakvim novopronađenim arnautskim pismima, upozoravao je ,,Cetinjski vjesnik“.

– O ovome će pozvani presuditi ali zato ipak mi nismo smjeli prešutjeti, poručio je cetinjski list na kraju.

* U ,,Cetinjskom vjesniku“ su u svakom broju bile rubrike Srpstvo i Slovenstvo u kojima su se pratila sva važna dešavanja i vijesti značajne za Srbe iz svih krajeva, oslobođenih i neoslobođenih, kao i važne vijesti iz slovenskih zemalja.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    16h 2m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 46m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    9h 31m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    6h 30m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    6h 36m
    0