Cijena benzina i dizela u Srpskoj ponovo skače

08.02.2022. 08:32
0
IZVOR: srpskainfo.com

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj gorivo će narednih dana u prosjeku poskupiti za još pet pfeniga po litru, ali to nije kraj skoku cijena benzina i dizela.

Kako su za Srpskainfo potvrdili u Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Republike Srpske, litar BMB 95 trenutno košta 2,34-2,43 KM, a dizela ED5 2,32-2,45 KM, dok su cijene tečnog naftnog gasa 1,49-1,56 KM, u zavisnosti od regije i distributera.

– U prethodnih 15 dana, na svim benzinskim pumpama u Srpskoj došlo je do rasta cijena u prosjeku za četiri pfeniga. I dalje nas očekuje nestabilna period i rast cijena do pet pfeniga po litru benzinu i dizelu. Razlog je što su, u prethodnom periodu, konstantno rasle ulazne cijene prema distributerima, a to je primjetno i u zemljama okruženju, odnosno Hrvatskoj i Crnoj Gori – naglašava za Srpskainfo predsjednik Grupacije Dragan Trišić.

Dodaje da je nafta Brent na berzi dostigla nivo iz oktobra 2014, kad se prodavala za 93 dolara po toni.

– To je maksimum unazad ovih sedam godina. Moja predviđanja su da će prvi kvartal ove godine i dalje biti nestabilan, periodične stabilizacije, ali u konačnici rast je neminovan – poručuje Trišić.

Zvanična statistika pokazuje da su samo u prošloj godini, litar benzina i dizela u Srpskoj poskupili za skoro 33 odsto. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u decembru prošle godine gorivo je u prosjeku koštalo 2,3, a u istom mjesecu 2020. godine 1,73 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
Višković: Formirati banku Republike Srpske Višković: Formirati banku Republike Srpske
Počela isplata dječijeg dodatka i ostalih naknada za maj Počela isplata dječijeg dodatka i ostalih naknada za maj
Ni sladoled ne odolijeva inflaciji Ni sladoled ne odolijeva inflaciji
Najčitanije
 • Policija objavila detalje nesreće u kojoj je poginuo otac šestoro djece (VIDEO)
  14h 0m
  0
 • Aleksa Vukadin učenik generacije Srednjoškolskog centra „Pale“
  16h 19m
  5
 • Utopila se dva tinejdžera
  4h 31m
  0
 • Prekid električne energije u Palama
  17h 18m
  0
 • Priča o jednoj Dunji (FOTO)
  10h 57m
  0