Ciklus predavanja o susretu Boga i savremenog čovjeka

05.03.2023. 12:10
3
IZVOR: srna.rs

Niz predavanja na kojima će teolozi sa bogoslovskih fakulteta u Foči i Beogradu pokušati da odgovore na nedoumice i probleme sa kojima se savremeni čovjek susreće u svom traganju za Bogom biće organizovani u toku Velikog posta u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Protonamjesnik Mladen Drobnjak, rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski", koje organizuje predavanja, rekao je Srni da će posjetioci imati priliku da se bolje upoznaju o istinama vjere, kao i smislu života i postojanja.

- Na ukupno pet predavanja u ovim danima posta pokušaćemo ukazati na ono što je suštinski važno za naše duhovno usavršavanje kako bi se što bolje pripremili za proslavu praznika nad praznicima - Vaskrsenja Hristovog - rekao je Drobnjak.

Ciklus predavanja biće otvoren večeras, kada će profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo održati predavanje o temi "Veliki post i srpski 20. vijek: Učimo li na zabludama?".

- Naredne nedjelje, 12. marta, sveštenik Vladislav Topalović govoriće o temi `Susret sa Bogom u svetom pokajanju`, zatim će sveštenik Dragan Karan sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu govoriti o temi `Tajna krsta u životu pravoslavnih hrišćana`, dok će sveštenik Nenad Tupeša sa Bogoslovskog fakulteta u Foči održati predavanje `Post kao stil života i duhovni događaj` - dodao je Drobnjak.

On je istakao da će posljednje predavanje biti organizovano 2. aprila, kada će protojerej-stavrofor Vladimir Stupar govoriti o temi "Sveta tajna ispovijesti i savremeni čovjek".

Drobnjak je dodao da su predavanja otvorena za sve zainteresovane, ali i da je fokus centra upravo na mladima, koji su, uprkos opštem mišljenju, zainteresovani za religiju i crkveni život.

- Primjećujemo da se mladi, kada im se ponudi neki program ili aktivnosti, rado odazivaju. Uz naše programske aktivnosti, kao što su škole ikonopisa i animiranog filma, kao i kroz klub volontera imamo dobar odziv djece i mladih u radu Pravoslavnog centra - naglasio je on.

Prema njegovim riječima, osim pomenutih predavanja, Pravoslavni centar za mlade nastaviće da organizuje predavanja eminentnih stručnjaka koji će pokušati da odgovore na sva pitanja koja danas muče savremenog čovjeka.

- Mi nastavljamo i sa radom škole ikonopisa koja radi od samog otvaranja centra, imamo i dječiji hor koji vodi magistar Stefan Mojsilović, a osim toga planiramo aktivnosti sa klubom volondera na humanitarnim i dobrotvornim akcijama - naveo je on.

Ciklus velikoposnih predavanja koje organizuje Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske podržali su Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski" osnovan je 2016. godine s ciljem da pomogne crkvenim opštinama u Mitropoliji u radu sa mladima i trenutno okuplja oko 100 polaznika.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Srboljub 07.03.2023. 01:35
  Oj ture, reci mi pravo jesi li ti ture ili poluture, jesi li za bejha i za reisa ekstrema i smeta li ti portirije, profitije kao izdajnik ili jednostavno što je na tom mjestu, smeta li ti metropolita što je kockar ili što je svjedočio o mudžahediskim zločinima....
 • Generic placeholder image
  Srbin 06.03.2023. 09:07
  Prvo se očistite od pedera, narkodilera i šizofrenika pa onda nekom nešto pokušajte mudrovati.
 • Generic placeholder image
  Leo 05.03.2023. 18:16
  Nekad su se ovakve stvari slušale u crkvi,dok je bila to..sad je izgleda miris tamjana nepozeljan nakon liturgije, da bi se u besjedama ili u crkvenim objektima ista ta omladina više duhovno zbližavala..Sad je eto nekako sve dobilo formu "potirijanstva",valjda po aktuelnom prvom medju jednakim, koga je izabrao"duh sveti...u naočarama",naravno
Povezane vijesti
Lice uhapšeno zbog krađe u Istočnoj Ilidži Lice uhapšeno zbog krađe u Istočnoj Ilidži
Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi Sjećanje na Mateju Radovića ne blijedi
Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO) Udar groma napravio veliku materijalnu štetu na kući porodice Matović u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Najčitanije
 • Ovo je policajac koji je ubijen u Loznici
  19h 4m
  5
 • Ušao u lift u subotu, a izašao u ponedjeljak
  11h 8m
  0
 • Ranjeni policajac otkrio detalje krvavog pira Albanca
  8h 38m
  1
 • Od morbila preminuo mladić u Sarajevu
  16h 27m
  0
 • Prekid električne energije u Palama
  20h 15m
  0