Циклус предавања о сусрету Бога и савременог човјека

05.03.2023. 12:10
3
ИЗВОР: srna.rs

Низ предавања на којима ће теолози са богословских факултета у Фочи и Београду покушати да одговоре на недоумице и проблеме са којима се савремени човјек сусреће у свом трагању за Богом биће организовани у току Великог поста у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Протонамјесник Младен Дробњак, руководилац Православног центра за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски", које организује предавања, рекао је Срни да ће посјетиоци имати прилику да се боље упознају о истинама вјере, као и смислу живота и постојања.

- На укупно пет предавања у овим данима поста покушаћемо указати на оно што је суштински важно за наше духовно усавршавање како би се што боље припремили за прославу празника над празницима - Васкрсења Христовог - рекао је Дробњак.

Циклус предавања биће отворен вечерас, када ће професор на Богословском факултету у Фочи Дарко Ђого одржати предавање о теми "Велики пост и српски 20. вијек: Учимо ли на заблудама?".

- Наредне недјеље, 12. марта, свештеник Владислав Топаловић говориће о теми `Сусрет са Богом у светом покајању`, затим ће свештеник Драган Каран са Православног богословског факултета у Београду говорити о теми `Тајна крста у животу православних хришћана`, док ће свештеник Ненад Тупеша са Богословског факултета у Фочи одржати предавање `Пост као стил живота и духовни догађај` - додао је Дробњак.

Он је истакао да ће посљедње предавање бити организовано 2. априла, када ће протојереј-ставрофор Владимир Ступар говорити о теми "Света тајна исповијести и савремени човјек".

Дробњак је додао да су предавања отворена за све заинтересоване, али и да је фокус центра управо на младима, који су, упркос општем мишљењу, заинтересовани за религију и црквени живот.

- Примјећујемо да се млади, када им се понуди неки програм или активности, радо одазивају. Уз наше програмске активности, као што су школе иконописа и анимираног филма, као и кроз клуб волонтера имамо добар одзив дјеце и младих у раду Православног центра - нагласио је он.

Према његовим ријечима, осим поменутих предавања, Православни центар за младе наставиће да организује предавања еминентних стручњака који ће покушати да одговоре на сва питања која данас муче савременог човјека.

- Ми настављамо и са радом школе иконописа која ради од самог отварања центра, имамо и дјечији хор који води магистар Стефан Мојсиловић, а осим тога планирамо активности са клубом волондера на хуманитарним и добротворним акцијама - навео је он.

Циклус великопосних предавања које организује Православни центар за младе Митрополије дабробосанске подржали су Град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Православни центар за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" основан је 2016. године с циљем да помогне црквеним општинама у Митрополији у раду са младима и тренутно окупља око 100 полазника.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Srboljub 07.03.2023. 01:35
    Oj ture, reci mi pravo jesi li ti ture ili poluture, jesi li za bejha i za reisa ekstrema i smeta li ti portirije, profitije kao izdajnik ili jednostavno što je na tom mjestu, smeta li ti metropolita što je kockar ili što je svjedočio o mudžahediskim zločinima....
  • Generic placeholder image
    Србин 06.03.2023. 09:07
    Прво се очистите од педера, наркодилера и шизофреника па онда неком нешто покушајте мудровати.
  • Generic placeholder image
    Leo 05.03.2023. 18:16
    Nekad su se ovakve stvari slušale u crkvi,dok je bila to..sad je izgleda miris tamjana nepozeljan nakon liturgije, da bi se u besjedama ili u crkvenim objektima ista ta omladina više duhovno zbližavala..Sad je eto nekako sve dobilo formu "potirijanstva",valjda po aktuelnom prvom medju jednakim, koga je izabrao"duh sveti...u naočarama",naravno
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    14h 49m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 7m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    9h 34m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 22m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    5h 43m
    0