Cjelovečernji koncert za građane Istočnog Sarajeva na šetalištu dr Miodrag Lazić

20.07.2021. 14:08
0
IZVOR: Katera

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža će, sutra, 21. jula, na šetalištu dr Miodrag Lazić u Istočnoj Ilidži, sa početkom u 20.00 časova, upriličiti cjelovečernji koncert za građane Istočnog Sarajeva.

Koncert se organizuje u sklopu projekta Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže i Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije „Neka se herojstva naših očeva nikada ne zaborave“.

-Ovim projektom predviđeno je upoznavanje i zbližavanje djece iz Niša i Istočne Ilidže, a svakako prilika da se prisjetimo našeg doktora Miodraga Lazića, čije ime nosi šetalište na kojem se nalazimo, a koji je zauvijek povezao ova dva grada, a i sve nas - saopšteno je iz Cenra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

Građani Istočnog Sarajeva će imati priliku da uživaju u kulturno-umjetničkom programu na kojem će se predstaviti KUD „Abrašević“ iz Niša, SKUD „Boško Vujadin“ i KUD „Bratstvo“ iz Istočne Ilidže, Etno grupa Crven cvijet, guslar Đorđe Nikolić, a svojim stihovima veče će dodatno uveličati književnik Saša Nikolić.

Čuveno Kulturno-umjetničko društvo „Abrašević“ osnovano je prije više od jednog vijeka, davne 1905. godine, koje je radilo pri Vijeću sindikata. Međutim, ovo društvo smatrano je ne samo sindikalnim, već i radničkim, pa i gradskim kulturno-umjetničkim društvom.

Svoj najveći sjaj i popularnost KUD „Abrašević“ Niš dostiže 80-ih i 90-ih godina, kada je postizao najveće uspjehe i proputovao čitav svijet.

U sastavu društva funkcionisale su raznovrsne sekcije, a najdominantnije i najaktivnije od njih bile su folklorni ansambl, muzička i dramska sekcija, a krajem 80-ih i početkom 90-ih godina pri KUD-u „Abrašević“ Niš radila je i muzička škola harmonike, kao i drugih instrumenata.

Kulturno-umjetnički program će svojim stihovima oplemeniti i književnik Saša Nikolić, koji je dobitnik više nagrada i odlikovanja. Osim epske poezije Nikolić piše i prozu, autor je jedanaest knjiga, tri u prozi i osam u epskoj poeziji. Pored epske piše i rodoljubivu, zavičajnu i ljubavnu poeziju. Član je Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Srpskog književnog društva „Zavet Vidovdanu“ iz Beograda.

Komentari 0
Povezane vijesti
„Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO) Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO)
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    18h 30m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    16h 44m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    14h 34m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    6h 59m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    12h 32m
    0