Crkva u Hadžićima stradala i dizala se sa vjerujućim narodom

20.03.2024. 10:46
0
IZVOR: gradistocnosarajevo.net

Crkva Roždestva Presvete Bogorodice u Hadžićima podignuta je 1935. godine, za samo 40 dana, u vrijeme paroha pazarićkog, Jovana Simića, rodom od Vlasenice.

Sveštenik Jovan je na upražnjenu parohiju došao nakon što je sveštenik Petar Peto Lalić, koji je tu službovao od 1902. do 1917. godine, postavljen za paroha blažujskog.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Sagrađena je na mjestu grobne kapele na Margetinom groblju. U izgradnji ove crkve učestvovali su svi parohijani, a glavni priložnici bili su tadašnji industrijalci iz Hadžića, braća Jefto i Branko Kašiković.Crkvu je osveštao 1936. godine tadašnji mitropolit dabrobosanski, Sveti sveštenomučenik Petar Zimonjić.

Crkva u Hadžićima obnovljena je i dodatno uređena 40 godina kasnije, tokom 1977. godine, i tada su izmijenjeni temelji crkve, urađena je fasada, postavljene su pločice, uvedena struja, urađen trotoar i ograda oko crkve. Osvećenje obnovljene crkve obavio je tadašnji mitropolit dabrobosanski Vladislav, 8. januara 1978.godine.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Ikonostas za crkvu rađen je 1935. godine u Konjicu, u duborezačkoj radionici Ismaila Mulića. Ukupno 12 ikona za ovaj ikonostas naslikao je uljem na šperploči akademski slikar Roman Petrović iz Sarajeva.

U crkvi se nalaze četiri visokovrijedne ikone: Deizis sa svetiteljima, Bogorodica Eleusa, Bogorodica sa Hristom na prestolu i Krunisanje Bogorodice.Ovaj hram nastradao je u posljednjoj ofanzivi na Hadžiće i NATO bombardovanju tog područja, tokom 1995. godine, nakon čega je uslijedio veliki egzodus srpskog življa iz Sarajeva i okolnih mjesta.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Raseljeni Hadžićani, koji su domove ponovo stvarali širom Republike Srpske, evropskih zemalja i svijeta, nisu mogli dopustiti dalje propadanje svoje crkve, pa se iznjedrila ideja o prikupljanju sredstava za obnovu.

Bogomolja u Hadžićima obnovljena je dobrovoljnim prilozima vjernika, a obnovljeni hram je osvećen 2016. godine, na jubilarnih 80 godina od prvog osvećenja i 20 godina nakon egzodusa sarajevskih Srba.Tužna je činjenica da se srpske porodice u Hadžićima, od predratnih oko 7.000 stanovnika srpske nacionalnosti, danas mogu izbrojati skoro na prste jedne ruke.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

U Hadžićima trenutno živi samo sedam porodica sa ukupno devet srpskih duša.Ovaj hram, kao i druge pravoslavne bogomolje u Sarajevu i Federaciji BiH, ostaju da podsjećaju Srbe na njihovo vjekovno postojanje na tim prostorima.

One su naše sjećanje na djetinjstvo, mladost, sreću, tugu, grobove naših predaka, našu tradiciju, kulturu, našu prošlost… Sve ono što jesmo i što nikada ne smijemo zaboraviti.

Slika

Foto: gradistocnosarajevo.net

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se ig...
Uhapšena tri lica u Hadžićima u vezi sa istragom nestanka djevojčice u Srbiji Uhapšena tri lica u Hadžićima u vezi sa istragom nestanka djevojčice u Srbiji
Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Hadžićima proslavila krsnu slavu (FOTO) Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Hadžićima proslavila krsnu slavu (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    8h 7m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 51m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    23h 4m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    19h 18m
    0
  • U Neumu upecan najopasniji morski pas Jadrana
    21h 37m
    0