Na farmi u Hadžićima pronađena salmonela kod 9.698 tovnih pilića

08.10.2024. 14:58
0
IZVOR: srna.rs

Na farmi tovnih pilića u Hadžićima pronađena je bakterija salmonela /Salmonella Enteritidis/ kod jednog jata od 9.698 tovnih pilića, tako da je farma stavljena u karantin, zabranjeno je kretanje životinja, a zaraženi pilići su upućeni na sanitarno klanje po propisanoj proceduri.

Na farmi su sprovedene i dodatne mjere, odnosno pojačano pranje, čišćenje i dezinfekcija, uz kontrolna laboratorijska ispitivanja, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove kantona Sarajevo.

Iz Inspektorata veterinarske inspekcije naveli su da ovaj slučaj ukazuje na potrebu za sveobuhvatnim, kontinuiranim kontrolama i praćenjem rizika za javno zdravlje koristeći relevantne alate procjene i upravljanja rizikom.

Potrošačima je savjetovano da kupuju meso i jaja isključivo od /pr/ovjerenih subjekata pod veterinarskim nadzorom, kao i da prilikom pripreme i upotrebe hrane održavaju higijenu, te da adekvatno termički obrade namirnice prije konzumacije.

Tokom septembra i oktobra veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove sprovela je nadzor i od ukupno zatečenih 27 jata na 15 farmi sa oko 198.384 komada peradi, kod jednog jata od 9.698 tovnih pilića pronašla bakteriju salmonelu.

Veterinarska inspekcija je do sada izvršila nadzor kod 60 odsto farmi peradi registriranih na području Kantona Sarajevo, a planiranim monitoringom biće obuhvaćene sve farme peradi.

U okviru ovih kontrola veterinarski inspektori vrše i geomapiranje svih farmi peradi na području Kantona, a po završetku svih planiranih aktivnosti objaviće izvještaj, kao i planirane aktivnosti za 2025. godinu koje se odnose na sektor peradarstva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se ig...
Uhapšena tri lica u Hadžićima u vezi sa istragom nestanka djevojčice u Srbiji Uhapšena tri lica u Hadžićima u vezi sa istragom nestanka djevojčice u Srbiji
Crkva u Hadžićima stradala i dizala se sa vjerujućim narodom Crkva u Hadžićima stradala i dizala se sa vjerujućim narodom
Najčitanije
  • Potencijalno klizište u Sarajevu: Opština poslala upozorenje (FOTO)
    20h 44m
    0
  • Ova dva kandidata iz pritvora sjedaju u načelničku fotelju
    21h 24m
    9
  • Košarac povukao odluku o dodjeli 5.000 KM Ruduljiću
    4h 8m
    3
  • Pisma čitalaca: Labud gladan, kućica mu mala, gađaju ga kamenjem
    5h 26m
    5
  • Čiji je naš Andrić
    8h 20m
    0