Crna Gora: Mitropolit Amfilohije služi u Manastiru Morača

28.08.2020. 08:39
0
IZVOR: SRNA

Njegovo viskopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije danas će na Veliku Gospojinu služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Morača.

Mitropolit Amfilohije služiće od 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju posljednjeg dana manifestacije "Trg od ćirilice" koja se održava u porti Manastira Morača.

Zavjesa na ovogodišnji "Trg od ćirilice" biće spuštena predavanjem o "Sedamdeset godina od upokojenja patrijarha Gavrila Dožića" u 12.00 časova koje će održati mitropolit Amfilohije, te Vasilj Jovović i Dragiša Dožić. Odlomke iz Memoara čitaće sveštenik Nikola Radović.

Sinoć je svečano dodijeljena nagrada "Pečat herceg Šćepana" Živojinu Rakočeviću, čije ukupno stvaralaštvo predstavlja plemenit i dragocjen doprinos kulturi, kao i nagrada "Ćiriličnik" Udruženju književnika Crne Gore, koje će uskoro proslaviti 80. rođendan.

Ovogodišnji "Trg od ćirilice" odvija se pod sloganom "U imenu Božijem je sud i pravda" i posvećen je odbrani svetinja, a održava se u godini velikih jubileja - 800 godina od Sabora u Žiči i besjede Sv. Save o pravoj vjeri, 800 godina od izdavanja najznačajnije srpske knjige "Zakonopravilo Sv. Save", 190 godina od predstavljenja Sv. Petra Cetinjskog, 100 godina od obnove Srpske patrijaršije i 70 godina od upokojenja velikog arihijereja i patrijarha Gavrila Dožića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad? Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    20h 35m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    6h 8m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    20h 45m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    6h 14m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    6h 12m
    0