Crveni krst Republike Srpske uručio pakete pomoći poplavljenim područjima (FOTO)

18.05.2023. 18:53
0
IZVOR: katera.news

Predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske danas su posjetili grad Prijedor i opštine Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, u kojima su obilne kišne padavine proteklih dana prouzrokovale veliku materijalnu štetu i plavljenje velikog broja domaćinstava.

U saradnji sa sekretarima Gradske organizacije Crvenog krsta Prijedor i opštinskih organizacija Crvenog krsta u Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Kostajnici, predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske su uručili pomoć za lokalno ugroženo stanovništvo i podijelili im prehrambene pakete, vodu za piće, čizame, kabanice, ćebad i sredstava za dezinfekciju prostorija.

- Na osnovu iskazanih potreba organizacija Crvenog krsta Republike Srpske u Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Kostajnici i Novom Gradu reagovali smo u skladu sa raspoloživim resursima i dopremili potrebnu humanitarnu robu na teren, koja će dalje biti distribuisana prema krajnjim korisnicima u stanju potrebe, navodi se u saopštenju Crvenog krsta Republike Srpske.

Kako su naveli, Crveni krst Republike Srpske je uvijek u vrijeme prirodnih nepogoda i katastrofa bio stalna podrška lokalnim organizacijama Crvenog krsta u ugroženim područjima, posebno ističući primjer Gradske organizacije Crvenog krsta Doboj koja je u poplavljena područja prijedorske regije uputila donaciju od 350 litara vode za piće.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić istakao je da je Crveni krst Republike Srpske još jednom pokazao odgovornost u ovakvim situacijama, reagovao na vrijeme i posredstvom svojih organizacija u poplavljenim područjima odgovorio na potrebe ugroženog stanovništva.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

- I ovaj put, kao nebrojeno puta do sada, kada smo se susretali sa prirodnim nepogodama, reagovali smo, izvršili distribuciju neophodne humanitarne robe i opravdali svoju ulogu na terenu u ovakvim situacijama. Nastojaćemo i dalje da, u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, te uz koordinaciju gradskih i opštinskih organizacija Crvenog krsta, pratimo situaciju na terenu i pomognemo lokalnom stanovništvu u oporavku od poplava – rekao je Lazić.

Podsjećamo da je Crveni krst Republike Srpske u protekle tri godine uz podršku Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, švajcarskog Crvenog krsta i Crvenog krsta Novog Sada realizovao projekte pomoći velikom broju stanovništva ugroženom u zemljotresima i poplavama koji su pogodili Hercegovinu, Sarajevsko-romanijsku regiju i u dva navrata prijedorsku regiju.

Crveni krst Republike Srpske intenzivno šalje izvještaje Međunarodnoj federaciji Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca o stanju u poplavljenim područjima Republike Srpske i broju ugroženog stanovništva, te će u narednom periodu nastojati da obezbijedi dodatnu podršku za oporavak ovih domaćinstava, dodali su u saopštenju.

Nakon što se voda povuče iz poplavljenih stambenih jedinica i pomoćnih i drugih objekata, Crveni krst Republike Srpske će izvršiti analizu i procjenu stanja na terenu i posredstvom opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta nastojati da pomogne u sanaciji i obezbijedi dodatnu podršku lokalnom stanovništvu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Upecao u rijeci Uni soma teškog 34 kilograma Upecao u rijeci Uni soma teškog 34 kilograma
Jako nevrijeme u Kozarskoj Dubici i Kostajnici (FOTO/VIDEO) Jako nevrijeme u Kozarskoj Dubici i Kostajnici (FOTO/VIDEO)
Akcija dobrovoljnog davanja krvi 3. jula u Istočnom Novom Sarajevu Akcija dobrovoljnog davanja krvi 3. jula u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 28m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 27m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 3m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 24m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 7m
    9