Crveni krst Republike Srpske uručio pakete pomoći poplavljenim područjima (FOTO)

18.05.2023. 18:53
0
IZVOR: katera.news

Predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske danas su posjetili grad Prijedor i opštine Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, u kojima su obilne kišne padavine proteklih dana prouzrokovale veliku materijalnu štetu i plavljenje velikog broja domaćinstava.

U saradnji sa sekretarima Gradske organizacije Crvenog krsta Prijedor i opštinskih organizacija Crvenog krsta u Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Kostajnici, predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske su uručili pomoć za lokalno ugroženo stanovništvo i podijelili im prehrambene pakete, vodu za piće, čizame, kabanice, ćebad i sredstava za dezinfekciju prostorija.

- Na osnovu iskazanih potreba organizacija Crvenog krsta Republike Srpske u Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Kostajnici i Novom Gradu reagovali smo u skladu sa raspoloživim resursima i dopremili potrebnu humanitarnu robu na teren, koja će dalje biti distribuisana prema krajnjim korisnicima u stanju potrebe, navodi se u saopštenju Crvenog krsta Republike Srpske.

Kako su naveli, Crveni krst Republike Srpske je uvijek u vrijeme prirodnih nepogoda i katastrofa bio stalna podrška lokalnim organizacijama Crvenog krsta u ugroženim područjima, posebno ističući primjer Gradske organizacije Crvenog krsta Doboj koja je u poplavljena područja prijedorske regije uputila donaciju od 350 litara vode za piće.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić istakao je da je Crveni krst Republike Srpske još jednom pokazao odgovornost u ovakvim situacijama, reagovao na vrijeme i posredstvom svojih organizacija u poplavljenim područjima odgovorio na potrebe ugroženog stanovništva.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

- I ovaj put, kao nebrojeno puta do sada, kada smo se susretali sa prirodnim nepogodama, reagovali smo, izvršili distribuciju neophodne humanitarne robe i opravdali svoju ulogu na terenu u ovakvim situacijama. Nastojaćemo i dalje da, u saradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama, te uz koordinaciju gradskih i opštinskih organizacija Crvenog krsta, pratimo situaciju na terenu i pomognemo lokalnom stanovništvu u oporavku od poplava – rekao je Lazić.

Podsjećamo da je Crveni krst Republike Srpske u protekle tri godine uz podršku Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, švajcarskog Crvenog krsta i Crvenog krsta Novog Sada realizovao projekte pomoći velikom broju stanovništva ugroženom u zemljotresima i poplavama koji su pogodili Hercegovinu, Sarajevsko-romanijsku regiju i u dva navrata prijedorsku regiju.

Crveni krst Republike Srpske intenzivno šalje izvještaje Međunarodnoj federaciji Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca o stanju u poplavljenim područjima Republike Srpske i broju ugroženog stanovništva, te će u narednom periodu nastojati da obezbijedi dodatnu podršku za oporavak ovih domaćinstava, dodali su u saopštenju.

Nakon što se voda povuče iz poplavljenih stambenih jedinica i pomoćnih i drugih objekata, Crveni krst Republike Srpske će izvršiti analizu i procjenu stanja na terenu i posredstvom opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta nastojati da pomogne u sanaciji i obezbijedi dodatnu podršku lokalnom stanovništvu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crvenog krsta U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crve...
Miloš nas treba - potrebno još 20.000 evra za nastavak liječenja Miloš nas treba - potrebno još 20.000 evra za nastavak liječenja
Radovan primio terapiju i malo je bolje Radovan primio terapiju i malo je bolje
Najčitanije
 • Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke
  21h 23m
  0
 • Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
  15h 1m
  0
 • Izgorio pomoćni objekat u Bulozima
  21h 37m
  0
 • Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali
  21h 28m
  2
 • Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO)
  10h 27m
  6