Da li će srednjoškolcima iz Istočnog Sarajeva biti dozvoljen odlazak na ekskurziju?

22.03.2022. 11:49
0
IZVOR: katera.news

Prema saznanjima portala Katera, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske usljed poboljšane situacije sa pandemijom korona virusa odobrio je organizovanje ekskurzija, izleta, škola u prirodi i maturskih večeri osnovcima i srednjoškolcima u Srpskoj.

Ta informacija je upućena Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske koje je o svemu obavijestilo škole u Republici Srpskoj. I tu ne bi bilo ništa sporno, da u Pravilniku o održavanju ekskurzija Republičkog pedagoškog zavoda pod Članom 6 ne piše preporuka kojom se naglašava da RPZ neće dati saglasnost za organizovanje ekskurzija i izleta van granica BiH u slučaju da su se na planiranim destinacijama dogodile elementarne nepogode ili pojave koje mogu ugroziti zdravlje i sigurnost učenika. Kao jedna od stavki navodi se i pandemijska bolest, što je u suprotnosti sa odlukama Ministarstva prosvjete Republike Srpske.

S obzirom na različite stavove RPZ-a, Ministarstva i Instituta portalu Katera su se javili roditelji i učenici srednjih škola iz Istočnog Sarajeva sa jasnim pitanjima o tome da li su odobrene ekskurzije za učenike u inostranstvo i da li postoji jasna preporuka kada i gdje se mogu održati.

Takođe, oni se pitaju i da li su odobreni izleti u Srbiju,  kao i da li se odobravaju ekskurzije učenicima završnih razreda krajem aprila ili maja ove godine, s obzirom na to da ovi učenici nisu bili u mogućnosti ići prošle godine u septembru, kada je to po Pravilniku odobreno.

Redakcija našeg portala zatražila je odgovore od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, iz kojeg su istakli da se ne radi o različitim stavovima nadležnih institucija, nego o nužnosti poštovanja propisanog zakonskim i podzakonskim aktima koja se odnose na organizaciju ekskurzija u školama u Republici Srpskoj.

Iz ovog ministarsva su nam potvrdili da osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj u narednom periodu mogu planirati sve aktivnosti koje se odnose na organizaciju škole u prirodi, izleta, ekskurzija te proslava maturskih večeri, a na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske zasnovanom na trenutno poboljšanoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Takođe, oni navode da škole kao samostalni pravni subjetki, u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima, same planiraju i organizuju ekskurzije, uz prethodno dobijenu saglasnost Republičkog pedagoškog zavoda.

- U sladu sa propisanim Pravilnikom o načinu organizovanja proširenog programa („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 37/19), osnovne škole ekskurzije mogu realizovati na području Republike Srpske, FBiH i Republike Srbije. Prema istom pravilniku, izleti i škola u prirodi realizuju se na području Republike Srpske i F BiH. Prema Pravilniku o izvođenju ekskurzija i izleta („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 13/20), srednje škole u Republici Srpskoj mogu organizovati izlete i ekskurzije van granica Bosne i Hercegovine uz saglasnost Republičkog pedagoškog zavoda, s tim da Zavod neće dati saglasnost za njihovo organizovanje u slučaju da su se na planiranim destinacijama dogodile elementarne nepogode ili pojave koje mogu ugroziti zdravlje i sigurnost učenika i nastavnika, a među pobrojanim pojavama te vrste svakako su i pandemijske bolesti – naveli su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, u okviru realizacije svih navedenih aktivnosti, škole su dužne da imaju plan i utvrđene mjere koje je potrebno preduzeti u slučaju da se kod učenika ili nastavnika utvrdi prisustvo korona virusa tokom njihove realizacije.

S obzirom na to da su nejasnoće oko organizovanja ekskurzija i izleta i dalje postojale, redakcija portala Katere , 21. marta, poslala je  upit i Republičkom pedagoškom zavodu Republike Srpske, ali odgovor nije dobila.

Stoga, i dalje ostaje nejasno da li se mogu organizovati ekskurzije i izleti za srednjoškolce u Republici Srpskoj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    22h 7m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    13h 2m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    11h 51m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    22h 13m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    14h 28m
    0