Da li i u BiH stiže vulkanski pepeo?

21.12.2023. 15:13
0
IZVOR: nezavisne.com

Nakon intenzivnih zemljotresa, na Islandu je prije nekoliko dana eruptirao vulkan, a prema riječima Milice Đorđević, meteorologa u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, ove čestice će zajedno sa kišom i vjetrom vjerovatno stići i u BiH, ali koncentracija neće biti tako izražena.

Kako je pojasnila za "Nezavisne", erupcija je tek krenula i može da traje poprilično dugo, ali, bar za sada, taj vulkan nije toliko jak.

- Samim tim, nema toliko puno čestica, kao što je to umelo da se dešava 2010. godine kad je bila jaka erupcija na Islandu, a koja je izazvala velike probleme i poremećaje što se tiče avio-saobraćaja. Strujanje vazduha trenutno i u naredna dva-tri dana dolazi iz pravca severozapada, a pogotovo u tim delovima centralne i zapadne Evrope će biti izraženi jaki vetrovi, koji su počeli već u četvrtak - rekla je Đorđevićeva.

S obzirom na to da, pojašnjava ona, strujanja idu od sjevera ka centralnoj Evropi, a djelimično i prema našem regionu, te čestice će vrlo vjerovatno stići i do nas, ali ipak nisu u pitanju neke velike koncentracije, niti će taj vjetar doći direktno do našeg regiona.

- Ipak će on preći Panonskom nizijom dalje ka istoku Evrope i ne bi trebalo biti nešto značajno kod nas. S obzirom na to da ćemo imati slabe padavine, koje se inače formiraju oko tih čestica u vazduhu, može doći do toga da ta kiša sadrži malo tih čestica iz vulkanskog pepela, međutim, to nije ništa dramatično i koncentracije nisu toliko izražene - istakla je ona.

S druge strane, kako navodi, u našu zemlju će stići veći priliv pijeska sa sjevera Sahare.

- Imamo jugozapadno strujanje, što je inače uobičajena pojava u našem regionu. S tim u vezi,  pre će stići pesak iz Sahare, nego što će te čestice stići do nas, jer smo mi ipak dosta daleko od Islanda - zaključila je Đorđevićeva.

Inače, kako je prethodno saopštila islandska meteorološka kancelarija, lava iz vulkana na Islandu u relativnoj blizini Rejkjavika sve sporije ističe.

Erupcija je kasno u ponedjeljak na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, izbacila lavu i dim više od 100 metara u vazduh, nakon sedmica iščekivanja otkad je prvi put podignuta uzbuna zbog seizmičke aktivnosti. Prema nekim pretpostavkama, erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi mogla bi da se završi tokom vikenda ili sljedeće nedjelje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Sutra umjereno do pretežno oblačno Sutra umjereno do pretežno oblačno
Grad i jutros bogatiji za dvije djevojčice Grad i jutros bogatiji za dvije djevojčice
Najčitanije
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    12h 50m
    0
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    22h 54m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    20h 21m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    19h 39m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    23h 41m
    0