Да ли и у БиХ стиже вулкански пепео?

21.12.2023. 15:13
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Након интензивних земљотреса, на Исланду је прије неколико дана еруптирао вулкан, а према ријечима Милице Ђорђевић, метеоролога у Републичком хидрометеоролошком заводу, ове честице ће заједно са кишом и вјетром вјероватно стићи и у БиХ, али концентрација неће бити тако изражена.

Како је појаснила за "Независне", ерупција је тек кренула и може да траје поприлично дуго, али, бар за сада, тај вулкан није толико јак.

- Самим тим, нема толико пуно честица, као што је то умело да се дешава 2010. године кад је била јака ерупција на Исланду, а која је изазвала велике проблеме и поремећаје што се тиче авио-саобраћаја. Струјање ваздуха тренутно и у наредна два-три дана долази из правца северозапада, а поготово у тим деловима централне и западне Европе ће бити изражени јаки ветрови, који су почели већ у четвртак - рекла је Ђорђевићева.

С обзиром на то да, појашњава она, струјања иду од сјевера ка централној Европи, а дјелимично и према нашем региону, те честице ће врло вјероватно стићи и до нас, али ипак нису у питању неке велике концентрације, нити ће тај вјетар доћи директно до нашег региона.

- Ипак ће он прећи Панонском низијом даље ка истоку Европе и не би требало бити нешто значајно код нас. С обзиром на то да ћемо имати слабе падавине, које се иначе формирају око тих честица у ваздуху, може доћи до тога да та киша садржи мало тих честица из вулканског пепела, међутим, то није ништа драматично и концентрације нису толико изражене - истакла је она.

С друге стране, како наводи, у нашу земљу ће стићи већи прилив пијеска са сјевера Сахаре.

- Имамо југозападно струјање, што је иначе уобичајена појава у нашем региону. С тим у вези,  пре ће стићи песак из Сахаре, него што ће те честице стићи до нас, јер смо ми ипак доста далеко од Исланда - закључила је Ђорђевићева.

Иначе, како је претходно саопштила исландска метеоролошка канцеларија, лава из вулкана на Исланду у релативној близини Рејкјавика све спорије истиче.

Ерупција је касно у понедјељак на полуострву Рејкјанес, на југозападу Исланда, избацила лаву и дим више од 100 метара у ваздух, након седмица ишчекивања откад је први пут подигнута узбуна због сеизмичке активности. Према неким претпоставкама, ерупција у вулканском систему Свартсенги могла би да се заврши током викенда или сљедеће недјеље.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра сунчано и још топлије Сутра сунчано и још топлије
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Данас сунчано, температура до 24 степена Данас сунчано, температура до 24 степена
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    10h 1m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 32m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    10h 15m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    10h 7m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 22m
    0