Da li je slanina dobra ili loša namirnica?

17.01.2023. 17:43
0
IZVOR: glassrpske.com

Slanina ima mnogo soli i masnoća, a poznato je da je pretjeran unos soli i masnoća povezan sa rizikom od razvoja raznih zdravstvenih stanja, kao što je hipertenzija.

Ipak, konzumiranje slanine ima i svoje prednosti, piše „Healthline“.

Tipična porcija kuvane slanine od 100 grama, prema stručnjacima, sadrži 37 grama visokokvalitetnih životinjskih bjelančevina, vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12 i pristojne količine minerala gvožđa, magnezijuma, cinka i kalijuma. Međutim, svi hranjivi sastojci koje se nalaze u slanini nalaze se i u drugim, manje prerađenim proizvodima od svinjskog mesa.

Daje vam energiju, ne debljinu

Suprotno ustaljenom vjerovanju, ne debljaju nas masti već ugljeni hidrati. Nauka potvrđuje da se uz ishranu sa smanjenim udjelom ugljenih hidrata može smršati. Mnogi misle da nam ugljeni hidrati pružaju energiju, ali čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima koje su dokazano djelotvornije u njenom održavanju.

Bogata je bjelančevinama i zasićuje vas

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete biti sitiji nego da ste unijeli ugljene hidrate. Ona je bogata bjelančevinama, koje su ključni sastojak zdrave ishrane.

Takođe, savršeno pomaže i kod mamurluka.

Britanski istraživači sa univerziteta u Njukestlu su povezali konzumiranje slanine sa smanjenjem posljedica mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje koriste u nadoknadi neurotransmitera čiji broj rapidno opada tokom intenzivnog ispijanja alkohola.

Za bolje pamćenje

Slanina sadrži mikronutrijent - kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezervisanog za pamćenje. Studija univerziteta u Sjevernoj Karolini sugeriše da isti sastojak može da doprinese boljem razvoju mozga nerođenog djeteta, ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Lako se priprema i lako se kombinuje

Priprema slanine brza je i krajnje jednostavna. Možete da je pripremate i u mikrotalasnoj pećnici, ali i bez termičke obrade. Jednako je dobra za doručak, ručak i za večeru, u kombinaciji sa različitim dodacima ostalim jelima. Može se koristi i kao svježa, i kao hrskava, odnosno pržena.

Istovremeno je i slana i slatka

Slanina je hrana spojenih suprotnosti – slano-slatki užitak u kom su dva ukusa jednako raspodijeljena. Drugim riječima, slatko-slani užitak, pogotovo po mirisu, prenosi „B92“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šta se događa vašem tijelu kad jedete slaninu? Šta se događa vašem tijelu kad jedete slaninu?
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    18h 26m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    16h 1m
    6
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    2h 0m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    21h 9m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    27m
    0