Danas i sutra Filmoteka u znaku klasika naučne fantastike

14.06.2021. 11:46
0
IZVOR: Srna

Kinoteka Republike Srpske organizovaće danas i sutra na Palama Filmoteku posvećenu klasičnim filmovima naučne fantastike iz pedesetih godina prošlog vijeka, i to ostvarenjima "Rat svijetova" i "Zabranjena planeta".

Na programu Filmoteke publika će večeras moći da vidi film "Rat svijetova" iz 1953. godine koji predstavlja adaptaciju istoimenog romana britanskog pisca Herberta DŽordža Velsa.

"Radnja je premještena u Južnu Kaliforniju i prikazuje kako se tim naučnika na čelu sa dr Klejtonom Foresterom /koga tumači DŽin Beri/ istražuje pali meteorit za koga se na kraju ispostavi da predstavlja marsovsku letjelicu, odnosno prethodnicu flote letjelica koje započinju napadati i uništavati gradove i ljude na cijeloj Zemlji.

- Film se, osim po mjestu radnje, od romana razlikuje i po tome što ima snažan religijski, odnosno hrišćanski akcenat koji je teško pomiriti sa ateističkim stavovima samoga Velsa - saopšteno je iz Kinoteke Srpske.

Nakon premijere film je imao veliki uspjeh pa je uslijedilo snimanje brojnih filmova sa sličnom tematikom. U velikoj je mjeri uticao na brojne kasnije reditelje, među kojima se najviše ističe Stiven Spilberg koje je neke od scena koristio kao inspiraciju za "Bliske susrete treće vrste".

Sutra je na programu "Zabranjena planeta" američki naučno-fantastični igrani film snimljen 1956. godine u režiji Freda M. Vilkoksa.

Scenario, inspirisan Šekspirovom dramom "Bura", je radnju smjestio u 23. vijek kada istraživački svemirski brod dolazi na udaljenu planetu Altair 4 istražiti sudbinu nekadašnje ljudske kolonije.

Filmoteka će se održati u sali Kulturnog centra Pale od 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Krađa u Palama Krađa u Palama
Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    22h 51m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    1h 13m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    19h 18m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    22h 6m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    15h 27m
    0