Danas komemoracija povodom smrti Telebaka

12.04.2021. 09:38
0
IZVOR: Srna

Komemoracija povodom smrti srpskog lingviste Milorada Telebaka biće održana danas u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Telebak, koji je bio i profesor Univerziteta u Banjaluci, preminuo je u 79. godini.

Milorad Telebak rođen je 1942. u Nevesinju. Godine 1992. dolazi u Banjaluku. Bio je angažovan kao lektor u Narodnom pozorištu Republike Srpske i na Radio-televiziji Republike Srpske.

Bio je član Komisije za fonologiju i Komisiji za standardni jezik u školstvu, administraciji, izdavaštvu i javnim glasilima, te član Udruženja književnika Srpske i Udruženja književnika Srbije.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda, a dobitnik je i književnih nagrada "Sveti Sava", "Kočićevo pero" i "Stuplje".

Profesor Milorad Telebak autor je poznatog TV serijala "Govorimo srpski", brojnih radio emisija, priručnika i novinskih tekstova o srpskom jeziku.

Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi Srba.

Njegova djela su "Govorimo srpski - S lakoćom do jezičke kulture", /1996, 1998, 2004, 2008./, "Muzika riječi - Ka govornoj kulturi", "Pravogovor - Usta nisu štamparija", "Sa smijehom kroz gramatiku", "Velikim ili malim slovom", "Jezički odgonetnik"...

Predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić istakao je za Srnu da Telebakovom smrću nije samo srpska jezička struka, nego i srpska kultura izgubila jednog velikog poslenika.

- Poslednjih tridesetak godina on se priključio našim najagilnijim trudbenicima na polju njegovanja srpskog jezika i podizanja svijesti o značaju pravilnog, jasnog i lijepog izražavanja, Ivana Klajna, Milana Šipke, Draga Ćupića, Bogdana Terzića i Egona Feketea, koji su nas, takođe, nažalost, već napustili - podsjeća Tanasić.

Povodom smrti Telebaka saučešće su uputili brojni zvaničnici, a predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je srpski jezički prostor ostao bez vrsnog jezičkog poznavaoca.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je uvaženi profesor i lingvista Milorad Telebak svojim radom u srpskom jezičkom prostoru ostavio nedvosmislen putokaz budućim generacijama da njeguju i baštine tekovine srpske jezičke i kulturne zaostavštine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da odlazak profesora Milorada Telebaka predstavlja veliki gubitak za cijelu Republiku, a pogotovo Banjaluku i njegovo rodno Nevesinje, kao i generacije učenika i studenata kojima će ostati urezan u pamćenje po posvećenosti u očuvanju srpskog jezika.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić uputila je saučešće porodici i prijateljima preminulog lingviste i profesora Milorada Telebaka, ističući da je, boreći se za srpski jezik, zadužio srpski narod i Republiku Srpsku.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig rekla je da je smrt profesora Milorada Telebaka nenadoknadiv gubitak za Srpsku, lingvistiku, kao i za samo Narodno pozorište.

- Profesor Telebak, koji je sarađivao sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, dao je značajan doprinos u radu sa glumačkim ansamblom o čemu svjedoče i njihove izjave, način na koji je on pedagoški radio sa njima, te znanje koje im je prenosio - rekla je Srni Dodigova.

Komemoracija je zakazana za 11.00 časova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Komemoracija povodom 32 godine od ubistva porodice Zec Komemoracija povodom 32 godine od ubistva porodice Zec
Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
Održana komemoracija povodom smrti Ljubiše i Andree Aramanda Održana komemoracija povodom smrti Ljubiše i Andree Aramanda
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 3m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    15h 17m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    13h 7m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    5h 32m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    16h 22m
    0