Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu

03.10.2024. 09:02
0
IZVOR: katera.news

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštaće danas spomenik "Beli anđeo" u Memorijalnom kompleksu u Istočnom Novom Sarajevu.

Otkrivanje i osveštanje spomenika planirano je za 18.00 časova, saopšteno je iz Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Memorijalni kompleks posvećen je stradalim srpskim civilima Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u 20. vijeku i čini jedinstven prostor u čijem središtu se nalazi skulptura Belog anđela uzdignuta na plato koji podsjeća na kameno guvno kao simbol zborišta, okupljanja i zajedništva.

Dodatne akcente kompleksa čine tri manja kružna platoa sa bronzanim reljefima na kojima su predstavljene tri pravoslavne svetinje - Stara crkva na Baščaršiji, Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice i Crkva Svetog Preobraženja na Pofalićima, kao i informacioni digitalni paneli sa podacima o stradalim srpskim civilima.

Istraživanje i evidentiranje civilnih žrtava zločina, gradonačelnik je povjerio stručnom timu koji predvodi direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

Stručni tim je do sada prikupio podatke o oko 10.000 stradalih srpskih civila u Sarajevu i Sarajevsko-romanijskoj regiji u tri rata tokom 20. vijeka, ali taj broj nije konačan, s obzirom na to da je riječ o dugotrajnom procesu koji će biti nastavljen i u narednim godinama, istaknuto je u saopštenju.

Program povodom otkrivanja i osveštanja spomenika svojim nastupom obogatiće A kapela sastav koji se bavi očuvanjem srpske tradicionalne muzike "Srbski pravoslavni pojci", guslar Dušan Pejić i pjesnik Ognjen Kandić. 

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
Vječne kuće daleko od otadžbine: Srpska vojnička groblja na sjeveru Afrike Vječne kuće daleko od otadžbine: Srpska vojnička groblja na sjeveru Afrike
Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope" Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    4h 17m
    1
  • Učenik (13) pretučen u osnovnoj školi: "Sina mi je pesnicama udarao otac njegovog vršnjaka"
    19h 35m
    2
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    3h 25m
    0
  • Detalji nesreće na Zlatiboru: Dječak se utopio na bazenu
    17h 26m
    0
  • Zemljotres u BiH
    20h 7m
    0